BirGün Gazetesi Seyahat/Gezi yazarı Mustafa Dermanlı’nın ikinci kitabı çıktı. “En Keyifli Rotalarla Türkiye Gezi Notları” ismini taşıyan kitap yazarın Türkiye’deki 30 lokasyon üzerine kaleme aldığı yazılar bütününden oluşuyor. Omega Yayıncılık etiketiyle raflarla buluşan kitap mütevazı içeriği ile de dikkat çekiyor.

Bu kitap bir gezi rehberi değildir. Bu, her yeri avcunun içi gibi bildiğini, her lezzeti tadıp da gurme olduğunu iddia eden çılgın bir gezginin günlüğü de değildir. Bu, Mustafa Dermanlı’nın gezip gördüğü yerlere ilişkin kaleme aldığı mütevazı gezi notlarından oluşan bir kitaptır. Bazen sokak aralarında kalmış restoranları bizlere anlatır bazense sadece huzura kavuşacağımız, doğanın o temiz kokusunu içimize çekebileceğimiz mekânları… Herkesin bildiği, her daim gitti yerlerin yanı sıra küçük detaylara da düşürür yolunuzu. Kendisinin de dile getirdiği gibi, “içindeki gezme mikrobu hâlâ kanlı canlı olan bir adamın tecrübeleri”nden geriye kalanlardır…

Örneğin, Bodrum’un sadece pahalı “beach”lerden ibaret olmadığını, ücretsiz şezlongların bulunduğu plajları, gayet makul fiyatlara çok lezzetli yemekler yenebilen restoranları, Gümüşlük’te kıyıya vuran yelkenlerin siluetlerini anlatıyor. En lezzetli kalamarın tarifini verirken Antakya, Antep ve Urfa’da yapılan künefelerin tatları arasındaki farkı bize bizzat o şehirlerden aktarıyor.
Eğer tatil sizin için eğlenceden ibaret değilse, önemli olan ruhunuzu nasıl dinlendireceğinizse küçük ipuçları size yardımcı olacaktır. Bir bakıma Dermanlı’nın gezi, seyahat, tatil ve kaçış rotalarının birleşimi olan bu kitapta her şehre özgü yiyeceğin ve yapılması ya da mutlaka görülmesi gereken yerlerin ufak listelerini bulacaksınız. Ayrıca her şehrin uyandırdığı hisler doğrultusunda yolculuk şarkıları ve o yöreye ait tarihi, kültürel ya da mitolojik bilgiler de mevcut. Fakat en başta da belirttiğimiz gibi bu kitap bir gezi rehberi olmadığı için en güzel yol, kendi keşfettiğiniz yoldur.

Umarız bu keyifli rotaların tadını çıkarırken Mustafa Dermanlı’nın ikinci kitabı En Keyifli Rotalarla Türkiye Gezi Notları size yardımcı olur, yolunuzu güzelleştirir… E o zaman ne duruyoruz, haydi gidelim!

Kaynak: Birgun.net