Başkanlık hevesiyle çırpınan Cumhurbaşkanı Erdoğan aradığı “model ülke”yi Afrika’da buldu. Resmi temaslarda bulunmak üzere dün gittiği Yoweri Museveni’nin Ugandası tek adam yönetiminin hüküm sürdüğü AKP Türkiyesi’ne fena halde benziyor.

Otuz yıldır ülkeyi yöneten Yoweri Museveni ile başkent Kampala’da ortak basın toplantısı yapan Erdoğan’ın Afrika'nın incisi olarak nitelediği ve kıta içerisindeki duruşunu çok beğendiğini dile getirdiği Uganda, insan hakları sicilinden basın özgürlüğüne, muhalifler üzerindeki baskıdan tek adam yönetimine kadar AKP Türkiyesi ile aynı kulvarda yüzüyor!

Erdoğan’ın rol modeli Museveni
Erdoğan’ın “Afrika'nın incisi” yakıştırmasını sadece doğal güzellikleriyle değil aynı zamanda istikrarıyla hak ettiğini düşündüğünü ifade ettiği Doğu Afrika’nın bu 17 milyon nüfuslu ülkesi Museveni tarafından demir yumrukla yönetiliyor. Şubat ayında üst üste dördüncü kez seçilen ve 1986 yılından beri ülkenin başında bulunan 71 yaşındaki Museveni yasaları, anayasayı ve hukuk düzenini kendi tek adam yönetimi doğrultusunda değiştirmekle suçlanıyor.

Şaibeli seçimler
Son olarak Şubat ayında sandığa gidilen ülkede seçim günü Türkiye’yi aratmayan şaibe iddiaları hiç eksik olmadı. Uluslararası gözlemciler seçimlerin korku ve tehdit gölgesi altında geçtiğine dikkat çekti. Muhalifler haftalarca şaibeli seçimi protesto etti. Museveni başkanlığındaki iktidardaki Ulusal Direniş Hareketi (NRM) ise AKP gibi seçmenlerden "Halkın iradesine saygı göstermeleri ve seçim sonuçlarını kabul etmelerini" istedi.

Muhalifler Museveni’nin “diktatör” olduğunu söylerken, yapılan yolsuzluklara da dikkat çekiyor. Museveni’nin kampanya sloganı “İstikrar!”dı. Erdoğan AKP’sinin temel seçim sloganlarından birisi de “istikrar!”dı.

Muhaliflere vatan hainliği suçlaması
Muhalefetteki Demokratik Değişim Forumu (FDC) lideri Kizza Besigye, seçim kampanyası boyunca birçok kez gözaltına alındı. Sonrasında Mayıs ayında ‘vatana ihanet’ suçlamasıyla tutuklandı. Suçlamanın nedeni olarak Besigye’nin Şubat’ta Museveni’ye karşı yarışıp kaybettiği seçimlerin sonuçlarını tanımaması gösterildi. Kampala’da gözaltına alınan Besigye, o günden beri götürüldüğü Moroto’da göz altında tutuluyor. Ülkede Museveni karşıtı protestoların yayınlanmaması için medyaya yönelik baskı ve yasaklar had safhada, basın özgürlüğü ayaklar altında. Seçimler dahil olmak üzere sosyal medya sitelerine ulaşım sık sık yasakladı.



Demokrasi yok, basın özgürlüğü yerlerde
Makerere Üniversitesi tarafından fahri doktora verilen Erdoğan’ın Türkiyesi ile Afrika’nın en uzun süreli devlet başkanlarından olan Museveni’nin Ugandası arasındaki benzerlikler şöyle: Dünya Demokrasi Endeksi’nde 96’ıncı sıradaki Uganda’nın ardından Türkiye 98’inci sırada. Basın özgürlüğü açısından da yine muadilimiz Uganda. Ancak bu sefer de Uganda 2 basamak aşağıda 150’inci sırada. Türkiye’nin sırası ise 148!

İktidar için savaş
İçerideki iktidarını konsolide etmek isteyen Museveni bu konuda da Erdoğan’a benziyor. Museveni Suriye’ye girmek isteyen Erdoğan gibi Kongo’yu işgal etmeye kalktı. Ülkesinde iç savaş çıkarttı. Her ikisinin de ABD ile “sorunlu” ilişkisi olsa da Washington tarafından kollanmaya devam ediliyorlar. Uganda, ABD`nin askeri gücünü artırdığı ülkelerin de başında.
Altı yıl önce Kasım 2010’da Türkiye’yi ziyaret eden Uganda Ticaret Bakanı Kahinda Otafiire “Türkiye’yi model alıyoruz” demişti. Ama gelinen noktada görüyoruz ki aslında Erdoğan Türkiyesi Uganda’yı ve Museveni’yi model almış!

Kaynak: Birgun.net