Barış KOP

Dersim'de yapılması planlanan Konaktepe Barajı ve hidroelektrik santraline karşı doğasına sahip çıkanlar İstanbul Mecidiyeköy'de bir araya geldi. Bakanlığın, Munzur Vadisi'nin talanına verdiği onay protesto edildi.

Yargı kararına rağmen Çevre ve Şehircilik Bakanlığının onayladığı baraj ve hidroelektrik santrali planı, Mecidiyeköy'deki Cevahir AVM önünde toplananlar tarafından protesto edildi. Cevahir AVM önünden baraj projesinin Türkiye'deki temsilcisi 'Soyak Holding' önüne yürüyen kitle, alınan hukuksuz kararın iptalini istedi.

Dersim Dernekleri Federasyonu, Munzur Koruma Kurulu'nun düzenlediği protesto eylemine, Taksim Gezi Parkı Derneği, HDK Ekoloji ve Kuzey Ormanları Savunmasının dışında çok sayıda çevreci örgüt ve HDP İstanbul Milletvekili Erdal Ataş da destek verdi.

Munzur'da Baraj İstemiyoruz!
Holding önünde yapılan basın açıklamasında Munzur Vadisi'nin Dersim halkı üzerindeki önemine ve barındırdığı canlı çeşitliliğine dikkat çekildi. Yapılması planlanan projeyle bölge halkı için kutsal olan mekanların sular altında kalacağı, Munzur'a özgü bitki ve hayvan türlerinin yok olacağı, iklim değişikliğinin yaşanacağı ve böylelikle Dersim'in insansızlaştırılacağı söylendi.

Yaşam alanlarının, açgözlü sermaye sahipleri ve çok uluslu şirketlerin yağmasıyla karşı karşıya olduğunun vurgulandığı açıklamada ayrıca "Dünyanın neresinden gelirlerse gelsinler, kim olurlarsa olsunlar; bu büyük yağma harekatına karşı 'Nehirlerimizin, ağacın, çiçeğin, arının, balığın ve geyiğin cenneti Dersim'in sularla çevrilmesine seyirci kalmayacağız. Halkımızın binlerce yıllık kolektif hafızasının dağıtılarak, çocuklarımızın geleceğinin karartılmasına izin vermeyeceğiz!' " denildi.

Kaynak: Birgun.net