15 Temmuz darbe girişiminin ardından Fethullah Gülen cemaatine yönelik operasyon kapsamında gözaltına alınan eski Zaman gazetesi yazarı Mümtazer Türköne'nin de aralarında bulunduğu 12 kişi tutuklandı.

Kapatılan Zaman gazetesinin eski çalışanlarına yönelik soruşturma kapsamında 47 gazeteci hakkında gözaltı kararı verilmişti.

Bianet'in haberine göre, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanma istemiyle nöbetçi İstanbul 3. Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edilen 14 kişiden 12'si tutuklandı.

Nöbetçi hakimlik, Alaattin Güner, Şeref Yılmaz, Ahmet Metin Sekizkardeş, Faruk Akkan, Mehmet Özdemir, Fevzi Yazıcı, Zafer Özsoy, Cuma Kaya ve Hakan Taşdelen'in, "silahlı terör örgütüne üye olmak", eski Zaman gazetesi yazarı Mümtazer Türköne'nin, "FETÖ'nün amaçlarına hizmet etmek", Hüseyin Turan ve Murat Avcıoğlu'nun ise "örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüte yardım etmek" suçlarından tutuklanmasına hükmetti.

Osman Nuri Öztürk ve Osman Nuri Arslan'ın, yüklenen "terör örgütüne üye olma" suçunu işlediklerine dair tutuklamayı gerektiren yeterli delil bulunmadığını dikkate alan hakimlik, bu isimlerin "yurt dışına çıkış yasağı"ndan oluşan adli kontrol tedbirleri uygulanarak serbest bırakılmasını kararlaştırdı.

Bianet'in medya gözlem raporuna göre son tutuklamalarla birlikte şu anda cezaevinde 72 gazeteci bulunuyor.

Darbe girişiminin ardından Gülen cemaatine yönelik operasyonda önce 42 gazeteci, daha sonra eski Zaman gazetesi yazar ve çalışanlarından oluşan 47 kişi hakkında gözaltı kararı verilmişti.

25 Temmuz'da hakkında gözaltı kararı verilen 42 gazeteciden 18’si tutuklanmıştı.

30 Temmuz gece yarısı da eski Zaman kadrosunda altı gazeteci ve yazar çıkarıldıkları mahkemece tutuklanmıştı.

4 Mart 2016'da İstanbul 6. Sulh Ceza Hakimliği, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebi üzerine Zaman gazetesinin de bağlı bulunduğu Feza Gazetecilik'e kayyum atanmasına karar vermişti.

Kaynak: Birgun.net