HÜSEYİN ŞİMŞEK [email protected]

Gerici uygulamaların odağında yer alan üniversitelere dönük son uygulama, Cumhuriyet’in ilk üniversitesinde kendisini gösterdi. Ankara Üniversitesi’nde akademisyen ve uzman olmak için başvurulan lisans eğitim sonrasında alınan yüksek lisans programında kimi bilimsel ve insan hakları ile ilgili bölümler kapatılırken, 'dini' eğitim veren bölümlere 105 kişilik kontenjan ayrıldı.

Ankara Üniversitesi’nin önümüzdeki dönem kabul edeceği yüksek lisans öğrencisi kontenjanına göre, Mülkiye olarak da bilinen Siyasal Bilgiler Fakültesi ile İletişim Fakültesi’nde yüksek lisans kontenjanları üçte iki oranında düşürüldü.

İLEF’te 31 kişi eksildi
Geçen yıl 40 kişilik yüksek lisans kontenjanına sahip İletişim Fakültesi’nde kontenjan sayısı bu yıl 9’a düşürüldü. Gazetecilik, Radyo, Televizyon ve Sinema ile Halkla İlişkiler Bölümü, yalnızca üçer öğrenci kabul edebilecek.

Mülkiye yarı yarıya
Türkiye’nin eğitim ve saygınlık bakımından sayılı fakültelerinden olan Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde de yüksek lisans kontenjanları ciddi oranda düşürüldü. Geçen yıl 8 kişiyi kabul eden Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi’ne bağlı Yönetim Bilimleri ile Kent ve Çevre Yönetimi, bu yıl 4 kişiyi yüksek lisans eğitimine kabul edecek. Önceki sene 10 kişiyi kabul eden Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde ise bu yıl yalnızca 3 kişilik kontenjan açıldı.

Kadın Çalışmaları düştü, İnsan Hakları kapatıldı
Kadın Çalışmaları Bölümü’nün yüksek lisans kontenjanları 10’dan 5’e düşürüldü. Yüksek lisans programlarına vurulan neşter, kontenjan düşürme ile de sınırlı kalmadı. Geçen yıl yüksek lisans öğrencisi kabul eden ve 10 kişilik kontenjana sahip İnsan Hakları Bölümü bu yıl kapatıldı.

'Dini' bölümlerde rekor kontenjan
Özellikle Siyasal Bilgiler Fakültesi ile İletişim Fakültesi’nin yüksek lisans bölümlerine vurulan neşter, 'dini' bölümlere vurulmadı. Üniversitede dini bölümlere 105 kişilik yüksek lisans kontenjanı açıldı. Açılan bölümler ve kontenjanları şu şekilde:

Türk Din Musikisi 3, İslam Tarihi 5, Türk İslam Edebiyatı 5, İslam Felsefesi 10, Din Felsefesi 10, Dinler Tarihi 12, Din Eğitimi 7, Din Sosyolojisi 8, Felsefe ve Din Bilimleri 2, Hadis 8, İslam Hukuku 10, Kelam 10, Tefsir 5, Tasavvuf 2, İslam Mezhepleri
Tarihi 8.

Kaynak: Birgun.net