NURCAN GÖKDEMİR
[email protected]

Parlamenter rejimin en önemli iki kurumundan biri olan hükümetin, Tayyip Erdoğan’ın iki dudağı arasına bırakılarak etkisizleştirilmesinden sonra dokunulmazlıkların kaldırılması ile Meclis aracılığıyla siyaset yapmanın yolu da fiilen kapanıyor.

AKP’li 136 milletvekilinin imzasını taşıyan Anayasa Değişikliği Teklifi’nin son tur görüşmeleri bugün saat 10.00’da toplanacak TBMM Genel Kurulu’nda yapılacak.

Teklifin kabulü durumunda parlamento için, yargının aktif rol oynayacağı kaotik bir dönem başlayacak. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, HDP eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin de aralarında bulunduğu 138 milletvekilinin dosyaları hiçbir savunma ya da itiraz müessesesi çalıştırılmadan ‘gereğinin yapılması’ için savcılara teslim edilecek.

Hemen cezalandırma

Dosyaları suç türüne göre inceleyecek savcılar, suçlanan milletvekilini ifadeye çağıracak. Savcıların, savunmadan sonra suçlamaya esas olan delillerin yeterli bulması durumunda dava açılacak. Savcının hazırladığı iddianamenin kabulüyle de yargılama süreci başlayacak. Ancak bu arada savcılar ‘kaçma tehlikesi bulunduğu ya da delillerin karartılabileceği’ gerekçeleriyle milletvekilleri hakkında tutuklama isteminde bulunabilecek. Yargılama aşamasında da mahkeme heyeti milletvekillerinin tutuklanmasına karar verebilecek. Anayasa’ya göre dokunulmazlığı kaldırılsa da hüküm giyene kadar yasama görevini sürdürebilen parlamenterler, tutuklanma durumunda bu haktan mahrum kalacak.

Anayasa’nın 84’üncü maddesine göre, hükmün kesinleştiğine ilişkin kararın TBMM Genel Kurulu’na sunulmasıyla milletvekilliği düşecek. TBMM üyeliği düşen milletvekili, hakkındaki hüküm uyarınca cezaevine girecek.

Siyaset yolu kapanacak

Anayasa’nın milletvekili seçilme yeterliliğini düzenleyen 76’ncı maddesinde sıralanan suçlardan hüküm giyenlerle toplam bir yıl veya daha fazla hapis veya ağır hapis cezasından hüküm giyenler affa uğrasa bile bir daha milletvekili seçilemeyecek.

Böylelikle şu suçlardan ceza alanlara siyaset yolu kapanacak: Zimmet, irtıkap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı suçlar ile kaçakçılık, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, devlet sırlarını açığa vurma, terör eylemlerine katılma ve bu gibi eylemleri tahrik ve teşvik.

Çözüm umudu ortadan kalkar

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken: Oyların 330’un altında çıkması durumunda Erdoğan’ın diktatoryal rejimini kurma planları önemli bir akamete uğrayacak. Türkiye demokrasisi çok başarılı ve tarihi bir sınav verecektir.

Dokunulmazlıkların kaldırılması demokratik geleceğin ipotek altına alınması, Meclis iradesinin Saray vesayetince teslim alınması demektir. Erdoğan’ın talimatlarıyla sadece HDP’yi değil bütün muhalefeti tamamen paralize edecek yargı süreçleri ortaya çıkacak. Tutuklamalarla büyük bir kaos ortaya çıkacak. Kitleler demokratik siyasetin çözüm gücü olmadığını, çözüm umudu yaratmadığını gördüklerinde farklı arayışlara girecektir. Kürt illerinde savaş derinleşecektir. Kürtlerin Meclis’ten çözüm umudu ortadan kalkacaktır. Daha sert, daha kaotik bir savaş önümüze gelebilir.

Referandum olursa Erdoğan, bunu başkanlık sistemine ulaşmak için araç olarak kullanacak. Saray ve AKP, referandum kozuyla CHP başta olmak üzere muhalefet milletvekillerine ölümü gösterip, sıtmaya razı etmeye çalışıyor. Unutulmasın, referanduma gidilmesin diye ‘evet’ verilirse Saray’ın darbe planına, Meclis’in tasfiyesine onay verilmiş olacak.

Son bağ kopar

HDP Adana Milletvekili ve Anayasa Komisyonu Üyesi Meral Danış Beştaş: Halkın iradesini temsil eden milletvekilleri her türlü etkiden azade karar vermelidir. Bu oylama tarihi bir dönemeçte yapılıyor. Sorun şahsımız, cezaevine girip girmeyeceğimiz meselesi değil. 1994’te yaşananlar hiç kimseye bir şey kazandırmadı, ülke en az 20 yıl geriye gitti. Teklif kabul edilirse Türk ve Kürt halkı arasında pamuk ipliğine bağlı son bağlar koparabilir. Demokratik siyaseti savunan ve şiddet, kan yerine konuşmayı öneren bir partiyiz. Meclis’ten atılmamız halkın demokrasiye güvenini, beklentisini ortadan kaldıracaktır. Referandum da kopma riskini ortaya çıkaracaktır.

Tutuklamalar gündeme gelecektir

CHP Ankara Milletvekili ve Anayasa Komisyonu Üyesi Murat Emir: Dokunulmazlıkların kalkmasıyla neler yaşanabileceği AKP’nin nasıl bir Türkiye tasarladığı ile paralel. Tutuksuz yargılamalar olabileceği gibi çok ağır yargılamalar ve tutuklamalar da gündeme gelebilir. Biz tutuklamalar yaşanabileceğini düşünüyoruz.

Direnmeliyiz

CHP Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm: Dokunulmazlıkların kaldırılması parlamentoyu itibarsızlaştırır. Cumhurbaşkanının her gün darbe yaptığı, bütün kurumları etkisizleştirdiği, yargının siyasallaştığı bir yeni Türkiye yaşıyoruz. Dokunulmazlıkların kaldırılması krizleri daha derinleştirir.

Çözümü parlamentoda aramalıyız, dokunulmazlıkların kaldırılması bu açıdan vahim sonuçlar ortaya çıkarır. Bu nedenle bu yanlıştan geri dönülmeli. Geçmişte yaşadıklarımızın kimseye faydası olmadı. Türkiye’nin barışa ihtiyacı var. Parlamentoda herkes temsil edilmeli. Dokunulmazlıkların kaldırılması, Meclis’i çözüm zemini olmaktan çıkarır; çatışmayı, ayrışmayı, duygusal kopuşu hızlandırır. Bu iktidarın faşist anlayışına karşı direnmemiz gerekiyor.

Kaynak: Birgun.net