AKP milletvekilleri hakkında 14 yıldan bu yana süren iktidar döneminde açılan soruşturma sayısının az olması ve yargının siyasallaşan yapısı nedeniyle yasama dokunulmazlığının kaldırılması muhalefet milletvekillerini etkileyecek.
Kasım seçimlerinden sonra yaşanan çatışmalı ortamın etkisiyle HDP milletvekilleri özelinde tartışılmaya başlanan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun “Hodri meydan” demesiyle de kaldırılması gündeme gelen dokunulmazlıklarla ilgili henüz uzlaşma sağlanamadı.

CHP’nin Anayasa’nın 83’üncü maddesinde kalıcı bir düzenleme yapılması ve bakanların da dokunulmazlıklarının kaldırılması önerisine AKP’den yanıt gelmedi. AKP Sözcüsü Ömer Çelik, dün yaptığı açıklama ile yeni paketler hazırlanmasının “İşi yokuşa sürmek” anlamına geldiğini söylemekle yetindi.

İKTİDAR AVANTAJI

Dokunulmazlıklarla ilgili değişikliğin kapsamı ve izlenecek yöntem tartışılırken yapılacak yeni düzenlemenin başta HDP Milletvekilleri olmak üzere daha çok muhalefet milletvekillerine yönelik olacağı görülüyor. İktidar partisi milletvekilleri hakkındaki fezlekelerin sayısının “iktidarda olma” avantajı nedeniyle düşük olduğu biliniyor. TBMM Anayasa-Adalet Karma Komisyonu’ndaki sunulan 507 fezlekeden sadece 42’si AKP milletvekilleri hakkında. Komisyon gündeminde bekleyen milletvekili ve fezleke sayısı şöyle:

AKP’li 24 milletvekili hakkında 42, CHP’li 47 milletvekili hakkında 154, HDP’li 43 milletvekili hakkında 292, MHP’li 6 milletvekili hakkında 15, Bağımsız milletvekili hakkında da 5 dosya. Bağımsız milletvekili Aylin Nazlıaka hakkındaki bir dosya bir başka milletvekili ile ortak olduğundan dosya sayısı 508 olarak görünmesine karşın 507 dosya görüşülmeyi bekliyor.

DOSYA YAĞIYOR

Adalet Bakanlığı’nın değişiklik yapılana kadar mümkün olduğu kadar çok muhalefet milletvekili hakkındaki dosyayı Meclis’e göndereceği yorumlarının haklı olduğu da ortaya çıktı. Bir günde TBMM’ye aralarında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da dosyalarının bulunduğu 49 fezleke birden sunuldu.

SİYASALLAŞAN YARGI

Hakkında dokunulmazlık fezlekesi düzenlenen 121 milletvekilinden 97’sinin muhalefet partilerinden olmasının yanında AKP iktidarları döneminde siyasallaştığı eleştirilerinin yöneltildiği yargının takınacağı tutum da tartışma konusu oluyor.

Kaynak: Birgun.net