SERBAY MANSUROĞLU [email protected]
[email protected]

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) ‘proje okul’ uygulamasına yönelik tepkiler artarak devam ediyor. Uygulamaya karşı “Projeniz Değiliz” kampanyası başlatan veliler ve mezunlar yarın İstanbul Kadıköy’de bir araya gelecek. Mezunlar ve veliler Kadıköy’de Duru Tiyatrosu ve Moda Sahnesi’nde ayrı ayrı bir araya gelecek. Moda Sahnesi’nde buluşma saati 13.30, Duru Tiyatrosu’nda buluşma 14.15’de gerçekleşecek. Mezunlar ve veliler okullarda mücadele veren öğrencilere verilecek desteği tartışacak.

Cağaloğlu Anadolu Lisesi'nde öğretmenler alkışlarla uğurlandı

Kadıköy Anadolu Lisesi, Burak Bora Anadolu Lisesi, Hüseyin Avni Sözen Anadolu Lisesi, Cağaloğlu Anadolu Lisesi, İstanbul Erkek Lisesi, Galatasaray Lisesi, Vefa Lisesi, Kabataş Anadolu Lisesi, Avni Akyol Güzel Sanatlar Lisesi mezunları ve velileri ‘proje okulların’ bitirilmek istenmesine karşı izlenecek yol haritasını da belirleyecek.

‘Darbe süreci işliyor’
Semra Ok, Avni Akyol Güzel Sanatlar Lisesi’nde çocuğu bulunan velilerden. Pazar günü gerçekleştirilecek etkinliğe çağrı yapan Ok, “Hedef alınan proje okullar, öğretmeniyle öğrencisiyle çağdaş, demokrat ve başarı simgesi kurumlar özelliği taşıyor. Yüzünü aydınlığa, bilimselliğe dönen bu kurumlar bu gerekçeyle bitirilmek isteniyor” ifadelerini kullandı. Ok, “Okullarımıza kilit vurulmasından endişeliyiz. Darbe süreci işliyor. Çocuklarımızın karanlık günlere teslim olmamak adına yükselttiği çığlığa ses olmamız gerekiyor, onların mücadelesine omuz vermeliyiz. Bunun için eylemler düzenledik, sosyal medyada ses veriyoruz. Sonuna kadar devam edeceğiz” diye konuştu.

Veli-Der: Mücadelenin yanındayız
Öğrenci Veli Derneği’nden (Veli-Der) Rıza Urtekin, ‘proje okulları’ adı altında ülkenin en başarılı okullarının hedef seçildiğini belirterek, “Eğitim sisteminde yüzlerce sorun varken, neden Türkiye'nin en başarılı okulları gündemde? Tüm okulların laik, bilimsel, parasız ve nitelikli eğitim koşullarına çözüm aramak yerine, varolan nitelikli, başarılı okulları da liyakata dayanmayan kişilere teslim etmek, memlekete, öğrencilere ve geleceğimize de yapılan büyük bir haksızlıktır” dedi.

Proje okul nedir?
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2014-2015 eğitim öğretim yılının başında Türkiye genelinde gözde olan başarılı 155 okul, kamuoyunda Dershane Yasası olarak bilinen yasa ile proje okul kapsamına alındı. Proje okullarda öğretmen ve yönetici atama yetkisi doğrudan Milli Eğitim Bakanı'na verildi. Geçen1 Eylül'de yayımlanan yönetmelik ile aynı okulda 8 yılını tamamlayan öğretmenlerin tayini gündeme geldi. Öğrenci ve veliler başarılı bu okulların hedef seçildiğini belirterek uygulamaya karşı çıkıyor.

Kaynak: Birgun.net