Şiddetini oturduğumuz yerden bilemeyeceğimiz bir savaş oluyor Suriye’de. Pek çok insan ülkesini terk ederken, bazıları da kalıp yardıma muhtaçların koruyucusu olmayı seçiyor. Mohammad Alaa Aljaleelismindeki Suriyeli genç adam da onlardan biri.

Ambulans şoförlüğü yaparak hayat kurtarmakla yetinmeyen koca yürekli adam, hem yetimlere hem de sokaklarda aç gezen yüze yakın terk edilmiş veya sokakta doğmuş kediye babalık ediyor. Ve diyor ki; “Ne olursa olsun, yardıma muhtaçları arkamda bırakıp gitmeyeceğim.“

“Ernesto’nun Barınağı” bağışlar sayesinde mutlu kedilerle dolup taşıyor

Savaştan önce elektrikçilik yapan Mohammed oldum olası hayvanları çok severmiş. Arkadaşları da dâhil pek çok kişi ülkeyi terk ettiğinde o kalmayı seçmiş. Zamanla etrafında kediler toplanmaya başlamış. Bazen de ülkeyi terk edecek olan insanlar kedilerini Mohammed’e emanet etmeye başlamış. Gel zaman git zaman yüze yakın kedi Mohammed’in yeni arkadaşları olmuş.

İnternet sayesinde Mohammed’den haberdar olan ve İtalya’da yaşayan Lübnanlı kedi sever kadın Alessandra Abidin, yardım etmek için Facebook’ta “Il gattaro D’aleppo” (Halep’in kedileri) adlı bir sayfa kurmuş. Daha sonrasında sayfa üzerinden Mohammed’e insanlar bağış yapmaya başlayınca, Mohammed iyiden iyiye bir kedi sığınağı kuracak imkânı bulmuş. Belirtmeden geçmek istemem; bu sığınak aynı zamanda Suriye’nin ilk kedi sığınağı olarak anılıyor.

Alessandra, Mohammed ile konuşurken daha önce pek çok kişinin daha ona ulaşmaya çalıştığını; fakat Arapça bilmedikleri için çok yardımcı olamadıklarını öğreniyor. Daha sonrasında Facebook grubu sayesinde Mohammed’in yardımcıları 3400 üyeye çıkıyor ve bağışlarla kurulan sığınağa Alessandra’nın yakın zamanda ölen kedisi Ernesto’nun ismi veriliyor. Üyeler arasında, giderken kedisini Mohammed’e emanet eden Suriyeliler de var; örneğin Türkiye’ye göç etmiş küçük bir kız, çok özlediği kedisinin fotoğrafını çekmesi için her hafta Mohammed’e ulaşıyormuş.

Kedi sığınağı aynı zamanda savaş bölgesinde sevgiye hasret kalmış çocuklar için bir oyun parkı

Mohammad bir süre sonra kedi sığınağını açmak için aldığı bağışlardan artanları, yardıma muhtaç insanlara götürmeye başlamış. Facebook sayfasında ihtiyaç sahibi pek çok aile, bağışçılara tanıştırılmış ve onların ihtiyaçlarına da cevap verebilmek için yardımlaşılmaya başlanılmış.

Yapılan bağışlar, Facebook sayfasında şeffaf bir şekilde belgelenirken; yardım alanlar arasında yetim kalmış akraba çocuklarına bakanlar, ailesinde herhangi bir engeli olan akrabası olduğu için yaşadığı yeri terk edemeyenler ve herhangi bir sebep olmaksızın sadece yoksul olan insanlar bulunmakta. Ayrıca savaş ortamının sevgisizliğine ve umutsuzluğuna inat, çocuklar kedi sığınağında koşup oynayarak biraz da olsa travmalarını atlatmaya çalışıyorlarmış.

Facebook grubu Mohammed’i, adanmışlığından ve içinden taşan sevgiden dolayı CNN Heroes (CNN Kahramanlar) ödülüne aday bile göstermiş. Umalım ki, Dünya böyle insanları daha sık duymaya ve duyurmaya, can alanları değil canını cana katanları “kahraman” olarak adlandırmaya başlar ve savaşların şiddeti en azından daha fazla artmaz.

Gaia Dergi

Kaynak: Birgun.net