YUSUF CEM DURAKCAN

Scientific Reports’da yeni yayımlanan araştırmaya göre; Moğolların Avrupa'yı istila etmesinin ardından 1242 yılında aniden Avrupa’nın merkezinden çekilmesinde iklim şartları etkili olmuş olabilir.
Araştırmacılara göre; 1200’lü yılların başındaki sıcak iklim ile, Moğol süvarilerinin atlarını beslemeleri için uygun bitki örtüsü gelişti. Bu durum Moğolların, imparatorluklarını Rusya’nın içlerine kadar genişletebilmesine yardımcı oldu. 1241 yılında da Cengiz Han’ın torunu olan Batu’nun yönettiği Moğol orduları, büyük ovaların Macaristan’daki batı sınırına kadar geldiler. Batu, geniş düzlüklerde yaptığı savaşlarda, Polonya ve Macar ordularını mağlup etti.
İlgili dönemden kalma ağaçların halkalarını inceleyen bilim insanları, 1242 yılının başlarında Macaristan’da oldukça soğuk ve yağışlı bir kışın başladığının bulgularına ulaştılar. Bu yağışlar, Macaristan’ın ovalarını bataklığa çevirmişti. Hem bataklıklarda verimli savaşamayacak olmalarından hem de hayvanlarını otlatamayacaklarından, Moğol orduları mecburen daha kuru yüksekliklere doğru geri çekilmek zorunda kalmışlardı.
İklim, Moğolların geri çekilmesinde tek etken olmasa da, savaşların gidişatını büyük ölçüde değiştirmişe benziyor.

Kaynak: Birgun.net