Burcu Cansu / [email protected]

TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) 46. Olağan Genel Kurulu hafta sonunda yapılacak. Tüm Türkiye’de gerçekleşen şube kongrelerinin ardından yeni yönetimi belirleyecek Genel Kurul öncesi Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ekber Çakar’la konuştuk.

Önce, Şube genel kurullarından nasıl bir sonuç çıktığını değerlendirmenizi istesek…

MMO’nun 18 Şubesine bağlı 81 ili kapsayan geniş bir örgütlülüğü bulunuyor. Şubelerimiz 81 ildeki bütün örgütlü üyelerimizin katılımıyla 16–17 Ocak’ta genel kurullarını ve genel kurul seçimlerini son derece demokratik bir ortamda yaptılar. Genel kurullar AKP iktidarına karşı bilimin, tekniğin, aydınlanmanın, halkçı, kamucu yaklaşımların birer yanıtı oldu. Genel kurullarımız, birer demokrasi şöleni olarak gerçekleşti, birlik, dayanışma, mücadele kürsüleri oldu.

Şube genel kurullarının temel gündemi ne oldu?

Şubelerimizin genel kurullarında öncelikle 2014–2015 dönemi Şube çalışmaları değerlendirildi. İktidarın Anayasa ve yasalara aykırı bir şekilde TMMOB ve Odalarımıza yönelik yaptığı mevzuat düzenlemeleri ile TMMOB Yasası değişikliği girişimleri, genel kurul gündemlerinin başında geliyordu. AKP’nin bir bütün olarak kamu idari yapısını, kamu hizmetlerini, kamusal mesleki denetimler ile TMMOB’yi neoliberal çerçevede dönüştürme çabalarına karşı çıkan Odamızın mücadeleci çizgisi onaylandı, rant, baskı, zulüm iktidarına hayır denildi. Ayrıca yeni yönetim kurullarının çalışma programı taslakları benimsendi.

Şubelerimizin genel kurul seçimlerine arkadaşlarımız demokrat, çağdaş, katılımcı mühendisler vb. liste adları ile katıldılar. İlerici, demokrat, antiemperyalist, halkçı, toplumcu belirlenimlere sahip arkadaşlarımız, ülke genelinde yapılan genel kurul seçimlerinde başarılı olmuş, yeniden yönetimlere gelmiş, Odamız ve TMMOB’nin geleneksel çizgisinin sürdürüleceğini göstermişlerdir. Bu sonucun alınmasında emek ve katkısı bulunan bütün sorumlu, örgütlü üyelerimize buradan ayrıca teşekkür ediyor, onları kutluyorum.

Cumartesi günü yapılacak olan Genel Kurulunuzun mevcut Türkiye koşullarındaki yerini ve önemini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Sorunuz önemli. Üst birliğimiz TMMOB’ye bağlı 24 Oda bulunuyor. Bu 24 Odanın en büyüklerinden biri olarak da bizim odamız MMO geliyor. MMO, TMMOB’nin motor güçlerinin, ana dinamiklerinin başında gelmektedir. Şu anki TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı arkadaşımız, TMMOB Yönetim Kurulunda Odamızı başarılı bir şekilde temsil etmekte, başarılı bir mücadeleyi TMMOB bütünlüğü içinde yürütmektedir. TMMOB, Türkiye’de AKP faşizmine, bu gerici, kutuplaştırıcı, zam ve zulüm düzenine direnen, asla teslim olmayan; toplumsal muhalefetin birleşik eylemlilik ve birleşik muhalefet zemini gereksinimine hep işaret eden, bu yönde tutum alan; ülkemizin yeraltı-yerüstü zenginliklerinin, kentlerinin, doğasının sömürü ve rant talanına karşı kararlılıkla direnen, kamusal üretim-hizmet-denetim gerekliliklerine işaret eden: Erdoğan’ın, bakanların, rantçı belediye başkanlarının hiddetini üzerine çekmiş ve neoliberal programlar uyarınca dönüştürülerek tasfiye edilmek istenen bir yapıdır. TMMOB, 10 Ekim’de kana bulanarak yapılması engellenen “Emek, Barış, Demokrasi Mitingi”nin önericisidir; her kritik zamanda toplumsal muhalefet hareketliliklerinin başında ve içinde yer almıştır.

Bizim genel kurulumuz gibi TMMOB’ye bağlı bütün Odaların genel kurulları yapılmaya başlandı. Mayıs ayında da TMMOB genel kurulu yapılacak. Gerekli bilgiler veya ilgili takvim Birliğimizin web sitesinde mevcut. TMMOB genel kuruluna giderken, Odamız ve diğer Odaların genel kurulları oldukça önem taşıyor. Zira bu demokratik mevziinin hiçbir maceracı, sorumsuz, grupçu vb. bir yaklaşıma prim vermeksizin iç tahkimatının daha güçlü bir şekilde yapılması, geliştirilmesi ve korunması gerekiyor.

Başkanlık konusunda uyanık olacağız

Bu Genel kurulunuz Türkiye’nin çok tartıştığı yeni anayasa ve başkanlık sistemi üzerine nasıl bir tutum alacak?

Bildiğimiz üzere önümüzdeki dönemin başat konuları arasında AKP’nin “yeni Türkiye”sini tamamlayıcı nitelikteki başkanlık sistemi ile yeni anayasa konusu da bulunmaktadır. Bu iki önemli konu, hem Türkiye’nin bütününü hem de Birliğimizi, TMMOB Yasası’nı ilgilendirmektedir. 2014 yılı sonu–2015 yılı başında İmar Yasası değişiklik tasarısı içinde gündeme gelen TMMOB Yasası değişikliği, 7 Haziran ve 1 Kasım seçimleri nedeniyle yapılamamıştı. Ancak bu değişiklik girişimi, yine ve yakın bir tarihte gündeme gelebilecektir. Ülkemizde gerçekleşen ekonomik, ideolojik, kültürel, toplumsal, siyasal dönüşümler ve özellikle kamu idari yapısı ile denetim olgusunun içerik dönüşümü ile TMMOB’nin dönüştürülmesi arasında yapısal bağlantılar bulunmaktadır. AKP kamusal üretim, kamusal hizmet, kamusal denetim olgularını tamamen ortadan kaldırmak istemekte ve anayasa değişikliği gerekçeleri arasında bunlar da bulunmaktadır. AKP, neo-liberal programı, totaliter, İslamcı faşist bir kurguyla tamamlamak istemektedir. TMMOB mevzuatını değiştirmeye yönelik adımlar ve diğer düzenlemeler bu çerçeve içinde gündeme gelmektedir. Ayrıca TMMOB’nin sağlam, kurumsallaşmış yapısı, iç işleyiş gelenekleri; çağdaş, cumhuriyetçi, ilerici, demokrat, laik ve rant karşıtı çizgisinin önlerinde bir engel oluşturduğu da açıktır. Özetle yeni anayasa ve başkanlık sistemi konusu, bizim son derece uyanık, dikkatli olacağımız, asla prim vermeyeceğimiz konular arasındadır.

Kaynak: Birgun.net