Makine Mühendisleri Odası, İzmir'de bir binanın dış cephe çalışması için kurulan iskelenin çökmesi sonucu 3 işçinin ölmesine dair açıklama yaptı.

İzmir'de bir binanın dış cephe çalışması için kurulan iskelenin çökmesi sonucu 3 işçinin ölümüyle sonuçlanan iş cinayetiyle ilgili rapor açıklayan Makine Mühendisleri Odası, olayın gerekli emniyet sistemlerinin bulunmamasından dolayı yaşandığını belirtti. Oda, çözüm olarak dış cephe çalışmalarının ruhsata tabi tutulmasını önerdi.

Evrensel'in haberine göreü TMMOB Makine Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, geçtiğimiz günlerde Bornova'da bir binanın dış cephe yalıtım ve boya çalışması sırasında 3 işçinin ölümüyle sonuçlanan iş cinayetiyle ilgili rapor açıkladı. İş cinayetinin yaşandığı yerde incelemede bulunan odaya bağlı mühendisler kazanın sebeplerini ve çözüm önerilerini açıkladılar.

Özellikle inşaat sektöründe ölümlü bu tür kazaların çok sık yaşandığının ifade edildiği raporda, iş cinayetinin yaşanmış olduğu yerde, platforma ait bir üretici ve kapasite etiketinin bulunmadığı, platform üzerinde rüzgar hızını tespit eden ve aşırı rüzgarlı durumlarda platformun çalışmasını durduran bir güvenlik sistemin bulunmadığı, aşırı yük (beyan kapasite sınırlayıcı) sisteminin bulunmadığı, platformun destek ayaklarında ise bağlantının yapılmamış olduğu ve platforma ait periyodik kontrol raporuna rastlanmadığı ifade edildi.

Oda, raporunda platformda meydana gelen iş cinayetinin, gerekli emniyet sistemlerinin bulunmadığından ve askı bağlantılarının güvenli bir biçimde yapılmamış olması nedeniyle yaşandığını açıkladı.

'ÖLÜMLER BU İŞİN FITRATINDA DEĞİL'

Bu iş cinayetlerinin sıklıkla yaşanmasının tesadüf olmadığının ifade edildiği raporda "Bir kez daha belirtmek isteriz ki, bu tür ölümler hiçbir işin fıtratında yoktur. Kazalar, kader değil ihmallerden kaynaklanan cinayetlerdir. Bu kazaların tümü, işçi sağlığı ve güvenliği alanında Türkiye’de kurulan sistemin hatalarından kaynaklanmaktadır. Ülkemizdeki işçi sağlığı alanındaki mevzuat, kazaları önlemekten çok kaza olduğunda sorumlusunu bulmaya yöneliktir" denildi.

'DIŞ CEPHE ÇALIŞMALARI RUHSATA TABİ TUTULMALIDIR'

Raporda çözüm önerileri ise şu şekilde sıralandı:

*Dış cephe yalıtım/boya çalışmaları ruhsata tabi tutulmalıdır. Kullanılan ekipmanların periyodik raporları olmadan yapım izni verilmemelidir.Bu çalışmaların her alanınında uzman mühendislerin görev alması şarttır.

*İş ekipmanları kapsamına giren bu tür asansör, vinç ve platformların işletilme ve bakımına ilişkin bir mevzuat eksikliği giderilmelidir.

*Bu tür cihazların periyodik kontrolleri kamusal denetim mantığı çerçevesinde ele alınmalı, piyasa eliyle yürütülen denetim sistemine derhal son verilmelidir.

*Kaldırma makinaları tekrar üçer aylık periyotlarla kontrol edilmelidir.

*Çalışma Bakanlığı tarafından yapılan İşyeri denetimleri daha sık yapılmalı, denetimlerde maden, inşaat, metal sektörlerine ağırlık verilmelidir.

*İşçi sağlığı ve iş güvenliği kapsamındaki işçi eğitimleri formalite olmaktan çıkarılmalıdır.

Kaynak: Birgun.net