BİRGÜN/ANKARA

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, TÜFE’deki artışın yüzde 8,8 olmasına karşın mısır alım fiyatındaki artışın yüzde 2’de kaldığını bildirdi.

Ziraat mühendisi de olan CHP’li Sarıbal, mısır ile ilgili yaptığı açıklamada, 2015 yılında ton başına 40 lira olan prim desteğinin, 5 Mayıs 2016 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile 20 liraya düşürüldüğünü anımsattı. Geçen yıl ton başına 725 lira olan mısır taban fiyatının, bu yıl için 740 lira olarak belirlendiğini bildiren Sarıbal, ‘’Enflasyon oranı (TÜFE) yüzde 8,8 olmasına karşılık TMO alım fiyatındaki artış yüzde 2’de kaldı’’ dedi.

‘Maliyetler yüksek’
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in “açıklanan fiyatın dünya fiyatlarının üzerinde” olduğu açıklamasını da anımsatan Sarıbal, ‘’Oysa özellikle Türkiye’nin mısır ithal ettiği ülkelerdeki çiftçilerin üretim maliyetleri ülkemizdeki çiftçilerin maliyetinden çok daha düşük. Tarımda kullanılan temel girdiler dışa bağımlıyız. Türkiye dünyada mazotun en pahalı satıldığı ülkelerden biri. Gübredeki vergi indirimleri maalesef çiftçimize yansıtılmadı’’ ifadesini kullandı.

Kaynak: Birgun.net