İstanbul’daki tarihi Mısır Çarşısı, 2011 yılında İstanbul 4 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu kararı ile restore edilmeye başlandı. Sözcü'den Özlem Güvemli'nin haberine göre, dört bir tarafı inşaat alanına dönüşen tarihi çarşının Mahmutpaşa'ya bakan Çiçek Pazarı Sokağı Kapısı'nın girişinde yıllardır hizmet veren Bab-ı Hayat adlı restoranın giriş katındaki döner büfesi de bu sırada bir inşaat çalışması başlattı.

Tarihi çarşının tarihi duvarının yaklaşık 10 metrekarelik kısmı yıkılarak büfenin daha önce kapalı olan kısmı açık hale getirildi. Bu kısma masa ve sandalyeler konularak büfe için yeni servis alanı yaratıldı. CHP'li Meclis Üyesi Hakkı Sağlam ve Hüseyin Sağ, tarihi duvarın yıkılmasıyla ilgili 4 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'na başvurarak şikayette bulundu.

Yıkılan duvarın hemen yanında Mısır Çarşısı'nın tarihçesini anlatan bir tabelanın bulunması da dikkat çekti.

ÇARŞIYA İKİNCİ KEZ ZARAR VERİLDİ

Hüseyin Sağ, Mısır Çarşısı'nda 1998'deki patlamanın yaşandığı Bab-ı Hayat adı ile hizmet veren lokantanın yıllar önce Çiçek Pazarı kapısının önünde kalan tarihi duvarı yıkıp yeni bir giriş kapısı açtığını hatırlattı.

Şimdi de büfenin arka tarafından kalan tarihi duvarın yıkılarak yeni bir servis alanı yaratıldığına dikkat çeken Sağ, “İşletmenin girişi çarşı içinden sağlanmaktaydı aynı işletme tarafından 2. defa esere zarar verilmiştir. Bu duruma göz yuman kamu görevlileri ve tarihi esere zarar verenler açısından hapis cezasına varan bir suçtur” dedi.

CHP'li Meclis Üyesi Hakkı Sağlam ve Hüseyin Sağ, büfe işletmecisi tarafından yıkılan tarihi duvar ile ilgili harekete geçti. CHP'liler, İstanbul 4 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'na başvurup şikayet etti.

Kaynak: Birgun.net