Bakırköy Mimarlar Odası'nda düzenlenen toplantıda konuşan Mimarlar Odası Trakya Bölge Temscilliği Başkanı Mustafa Fazlıoğlu, yaptığı açıklamayla SSK Bakırköy Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'ne ait arsanın ihalesinin iptal edilmesini istedi.

1952 yılında kurulan ve bölgenin en eski sağlık kurumlarından olan hastane, 2011 yılına kadar hizmet vermiş, daha sonra TOKİ tarafından Halkalı'ya taşınarak İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi adını almıştı.

Bakırköy'de kalan 5250 metrekarelik hastane arsası ise 2014 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan ayrıcalıklı imar planı ile ticari alana dönüştürüldü.

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi adına açıklama yapan Mustafa Fazlıoğlu, plan notlarına göre araziye kamu yararına olmayacak yapıların dikileceğini söyleyerek hastanenin bulunduğu arazi ve çevresinde Bizans döneminden kalma, İmparatorların taç giyme törenlerinin de yapıldığı, Vaftizci Aziz Yahya’ ya atfedilmiş imparatorluk kilisesinin olduğuna dikkat çekti.

Fazlıoğlu, "15 yıllık AKP Hükümetinin sağlık politikalarına bağlı olarak şehir merkezlerinde yıllardır kamu sağlığı hizmeti veren hastaneler, şehir hastaneleri adı altında, şehir dışına taşınarak mevcut sağlık yapıları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan plan tadilatları ile “kıymetli arsa” statüsüne dönüştürülerek kamusal alandan çıkartılmaktadır" ifadeleriyle devam etti.

"İnsanın yasadığı bir yerde; barınma, eğitim, çalışma, çevre, ibadet vb. fonksiyonlara cevap verecek alanlar ne denli önemli ise sağlık hizmetleri, sağlık alanları o denli önemlidir" diyen Fazlıoğlu, açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

"Siyasi iktidarın sağlık politikaları Bakırköy halkını kamu sağlığı hizmetlerinden mağdur edilmiştir. Devlet hastaneleri hızla yok edilirken, hemen her mahallede özel sağlık tesisleri kurulmaktadır.

Sağlık hizmeti devletin en temel kamusal görevidir.

Bizler bu satışın iptal edilmesini ve Bakırköy SSK doğumevi ve çocuk hastanelerinin, aynı fonksiyonla yenilenmiş yapılarında hizmet vermesini bekliyoruz.

Odamız mimarlık kent ve çevre değerlerinin korunma ve savunma mücadelelerinde Bakırköy halkının yanındadır. İktidarı kamusal alanları ranta dönüştürme politikalarından vazgeçmeye çağırıyoruz."

Kaynak: Birgun.net