Yusuf Cem Durakcan

National University of Mexico’dan bilim insanları tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre, atık sularda üretilen mikroalgler yardımıyla 3 saatte biyo-yakıt üretmek mümkün.

Biyo-dizel üretiminde elde edilen enerjinin yaklaşık %45’i mikroalglerin toplanmasına harcanıyordu. Bu sebeple araştırmacılar mikroalglerin biyo-dizele dönüştürüldüğü süreç üzerine yoğunlaştılar. Ayrıca bilim insanları mikroalglerin doğal çevrelerini değiştirmediler ve genetiği değiştirilmiş türleri de kullanmadılar.

Yaygın kullanılan yöntemlerle bütün bir biyo-dizel üretim süreci haftalar sürüyor. Mikroalglerin gelişmesi ise 24 saatten az sürüyor ve çok hızlı bir şekilde biyo-dizele dönüştürülebiliyorlar. Mikroalgler geliştikten sonraki süreç yaklaşık 3 saat sürüyor. Yani mikroalgler ile, sürekli biyo-yakıt üretilebilir.

Su arıtımında kullanılacak küresel enerjinin 2030 yılı itibarıyla %44’e yükseleceği ön görülüyor. Biyo-dizel kullanımının da sera gazlarının emisyonlarını azaltılmasına yapacağı çevresel katkı sayesinde oldukça faydalı olduğu söylenebilir. Fosil yakıtların yerine kullanılabilecek şimdilik en uygulanabilir alternatif olan biyo-yakıtlar, üretimi yaygınlaştırılırsa hem yerel ekonomilere hem de çevreye olumlu yönde katkıda bulunabilir.

Kaynak: Birgun.net