YUSUF CEM DURAKCAN

American Journal of Public Health’de yayımlanan yeni bir araştırmada, meyve ve sebze tüketimi ile kanser ve kalp rahatsızlıkları riski arasındaki bağlantının ötesinde, ilk defa meyve ve sebze tüketimi ile psikolojik iyi oluş ilişkisi çalışıldı.


Yapılan araştırma kapsamında, meyve ve sebze tüketiminin mutluluk faydaları 8 porsiyona kadar her bir ekstra porsiyon için tespit edildi. Araştırmacılara göre; günlük neredeyse hiç meyve-sebze tüketmeyen insanlar eğer meyve-sebze tüketimlerini günlük 8 porsiyona çıkarırlarsa, 24 ay içerisinde yaşam doyum seviyelerinde ciddi bir artış yaşayabilirler.

Diyet psikolojik fayda sağlıyor

Yapılan araştırmaya, 12.385 rastgele seçilmiş insan katıldı. Bilim insanları bütün katılımcıların beslenme düzenlerini takip ettiler ve psikolojik iyi oluş ölçümlerini yaptılar. Bulgulara göre; iyileştirilmiş bir diyet sayesinde, 2 yıl içerisinde ciddi manada olumlu psikolojik faydaların elde edilmesi mümkün.
Akademisyenler bu pozitif etkilerin, antioksidanların optimizm ve kandaki karotenoid ile bağlantısının çalışıldığı yeni yapılmış başka bir araştırma ile ilişkilendirilebileceğini düşünüyorlar.

Kaynak: Birgun.net