BURCU CANSU / [email protected]

İthal hekimler, mevzuata uygun olmaması karşın aile hekimi olarak Aile Sağlık Merkezlerinde (ASM) istihdam edilmeye başlandı. CHP Ankara Milletvekili Dr. Murat Emir, mevzuatın hiçbir yerinde kamuda ithal hekim istihdamına yer verilmemesine karşın, ithal hekimlere “yorum”la kamu kapısının açıldığını kaydetti.

İthal hekimler ASM’de
İthal hekimler birkaç ay önce aile hekimi olarak İstanbul’da ASM’lerde istihdam edilmeye başlandı. İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü bünyesinde Arnavutköy, Başakşehir, Beyoğlu, Kasımpaşa, Eyüp, Gaziosmanpaşa, Kağıthane, Küçükçekmece, Sancaktepe ve Sultangazi ilçelerinde 50’ye yakın ithal hekim ASM’lerde sözleşmeli olarak işbaşı yaptı. Görevi süren ithal hekimler içinde Yunanistan, Sırbistan, Bulgaristan, Rusya, Özbekistan, Afganistan, Türkmenistan, Myanmar, Suriye, Filistin, Azerbaycan ve İran uyrukluların olduğu biliniyor.

İthal hekime ‘yorum’la açılan kamu kapısı
CHP Ankara Milletvekili Dr. Murat Emir, “İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün yabancı hekimlerin, kamu personeli olmayan hekimlere uygulanan sözleşmeler kapsamında istihdam edildiğini de öğrenmiş durumdayız” dedi.

Emir, İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün, “Türk soylu/Yabancı Uyruklu Hekimler” konulu yazılı başvurusuna Bakan adına Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlık Kurumu Başkan Vekili Prof.Dr. İrfan Şencan’ın verdiği yanıtı paylaştı. Yanıttta, “Aile hekimliği uygulamasının sözleşmeli bir sistem olduğu, kamuda görevli olmayan doktorların da gerekli şartları sağlaması halinde sözleşme yapılarak aile hekimi olduğunu vurgu yapılarak, bu uygulamanın yabancı hekimleri de kapsayacağı” ifadeleri dikkati çekti.

Mevzuata göre ASM’lerde çalışılamaz

Şencan’ın yanıtında gönderme yaptığı mevzuatı incelediklerini belirten Emir, sözlerini şöyle sürdürdü: “Mevzuatın hiçbir yerinde kamuda yabancı doktor istihdamına yer verilmemektedir. Şencan’ın yanıtında şaşkınlık yaratan nokta ise yabancı hekimlerin özel sağlık kuruluşlarında çalıştırılmasına ilişkin düzenlemeyi de yabancı hekimlerin kamuda çalıştırılmasına dayanak yapmasıdır. Şencan’ın yanıtına karşın yönetmeliğin ‘amaç’ kısmında bunun mümkün olmadığı ‘Türkiye’de mesleklerini icra etmek isteyen yabancı sağlık meslek mensuplarının özel sağlık kuruluşlarında çalışmalarına ilişkin usul ve esasları düzenlemektedir’ denilerek net olarak yazılmıştır. Bu yönetmelik ifade edildiği üzere yabancı hekimlere Türkiye’de sadece özel sağlık kuruluşlarında çalışma imkanı sağlamaktadır.” Yabancı hekimlerin özel sağlık kuruluşlarında çalıştırılmalarının da tamamen serbest olmadığını belirten Emir, belli sınırlılık ve kriterler olduğunu anımsattı.

657’ye aykırı
Aile hekimliğinin hem verilen hizmet hem de idare ile ilişkileri açısından kamu kurumu niteliğinde olduğunu söyleyen Emir, “Türk hukuk müktesebatında bir tek düzenleme yoktur ki kamu bünyesindeki sağlık kurum ve kuruluşlarında yabancı hekimler çalıştırılabilsin. Kamuda istihdama ilişkin en temel düzenlemelerden olan 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 48’nci maddesinde ‘Devlet memurluğuna alınacaklarda aşağıdaki genel ve özel şartlar aranır’ denilerek sıralanan ilk ‘genel şart’, ‘Türk vatandaşı olmak’tır ki buradan da anlaşılacağı üzere kamuda göreve başlamak için Türk vatandaşlığı esastır” ifadelerini kullandı.

Emir, aile hekimi konumunda ASM’lerde ithal hekimlere işbaşı yaptırılmasının hukuksuz olduğunu belirtti

Kaynak: Birgun.net