SEBAHAT KARAKOYUN / [email protected]

CHP Kadın ve Çocuk Hak ve İhlalleri İzleme Komisyonu’nun Bakırköy Raporu’nda anneleriyle birlikte kalan 64 çocuk için uygun olmayan koşullara dikkat çekildi. 2,5 yıldır “atipik otizm” tanısı konulan oğluyla cezaevinde kalan 4 yaşındaki Poyraz Ali’nin annesi çocuklar için yatak yorgan bulunmadığından yakındı.

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer başkanlığında Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet ve İstanbul milletvekili Onursal Adıgüzel’den oluşan Kadın Çocuk Hak ve İhlalleri İzleme Komisyonu, Bakırköy Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda incelemelerde bulundu.

Komisyon üyeleri, “atipik otizm” hastası 4 yaşındaki Poyraz Ali’nin annesi Zeynep Bakır ve diğer kadın tutuklu ve hükümlü ile görüştü.

64 çocuk cezaevinde

908 kadın hükümlü ve tutuklunun bulunduğu cezaevinde 0-6 yaş arası 64 çocuğun da annesi ile birlikte kaldığına dikkatin çekildiği raporun sonuç bölümü şöyle:

Yatak yorgan verilmiyor

» Cezaevi şartlarının annesi ile kalan çocuklar için fiziki olarak yeterli olmadığı, çocuklara yatak, yorgan verilmediği, kreşe velilerin gidemediği, sağlıklı bir veli-öğretmen ilişkisi olmadığı görülmüştür.

» Siyasi mahkumlara baskı olduğu, siyasi hükümlü kadınların, diğer mahkum kadınlar gibi Anneler Günü, Kadınlar Günü kutlamalarına izin verilmediği, çocuklu kadın mahkumların haklarını bilmediği, siyasi hükümlülerin revire gitmelerinin acil olmadığı sürece kısıtlandığı rapor edilmiştir.

‘Oyuncak yasaktı’

4 yaşındaki “atipik otizm “ hastası oğlu Poyraz Ali ile 2.5 yıldır Bakırköy Cezaevi’nde bulunan Zeynep Bakır’ın, aktardıkları da rapora şöyle yansıdı:

» 0-6 yaş çocuğu olanlar cezasının bitmesine 2 yıl kala denetimli serbestlikle çıkabiliyor. Ama ben siyasi suçlu olduğum için yararlanamıyorum. En çok oğlum için öfkem. 2,5 yıldır Bakırköy’de. 2 yaşındayken hastalığını fark ettim.

» Geldiğimizde oyuncak yasaktı, Adalet Bakanı ile görüşüp yasağı kaldırdık, kreş düzeldi. Yaşadığımız en ufak olumsuzlukta tedavisinde geriye gidiyoruz. Çiğ patates ve yumurta yasak, bazen bunlar çıkıyor. Yataklar tek kişilik ve çocuklara yatak yok. Çocuklara ait bir masa, sandalye yok. Sanki çocuk yok gibi cezaevinde.

Çiçeğe izin yok

» Cezaevinde canlı çiçek yok. Çay, yumurta, meyve kabukları ve pamuktan çiçek yapıyoruz. Hiç kimseden çiçek istemeyin, kimse vermez. En önemli kavga ve isyan nedeni de bu.

» Koğuşta Poyraz Ali’nin gelişimi için çok çaba gösterdik, televizyon dahi açmadık. Oğlumun şansı koğuştaki teyzeleri oldu.

» 2 yıl önce kreş açıldı. Veliler muhatap alınmıyor. Veli-öğretmen ilişkisini yaşayamıyoruz. Anneler Günü kutlamalarına izin vermiyorlar. Anneler Günü’nde siyasi tutuklu kadınlar da anne değil mi?

***

Cezaevlerinde 700 bebek var!

Mahkûm Yakınları Derneği (MAYAD) yetkililerinin verdiği bilgiye göre, Türkiye’deki cezaevlerinde tutuklu veya hükümlü olan anneleriyle kalan 700 bebek bulunuyor. MAYAD Kurucu Genel Başkanı Enver Yılmaz, 180 bin mahkumun 80 bininin 25 yaş altında olduğunu ifade etti.

Kaynak: Birgun.net