BirGün / Mersin

Metro Marketler zinciri işvereni ile DİSK’e bağlı Sosyal-İş arasında yürütülen toplu iş sözleşmesi görüşmeleri, işçilerin ikramiye haklarındaki anlaşmazlık nedeniyle tıkanma noktasına geldi. İşverenin, işçinin kazanılmış haklarından olan ikramiyeleri eritmek istediğini ileri süren Sosyal-İş grev kararı aldı. Greve Metro’nun Mersin mağazasındaki 120 işçiden büyük kısmının katılması da bekleniyor.

Türkiye’nin tanınmış toptancı market markalarından biri olan ve yurt genelinde 35 mağazası bulunan Metro Market’te örgütlü sendika, TİS görüşmelerinin tıkanması nedeniyle grev aşamasına geldi. Sendika bugünden itibaren grev ilanını yapacak, 6 gün içinde işverenden başka bir öneri gelmezse grev başlayacak. Greve Sosyal-İş’in yurt genelindeki 3 bin 500 üyesinin katılması bekleniyor. Grev Mersin Metro Mağazası’nı da etkileyecek. Mersin mağazasında 120 civarında işçinin çalıştığı, bunlardan sendika üyesi olan 88 işçinin greve katılacağı öğrenildi.

Metro Marketler zinciri ile Sosyal-İş arasındaki Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde ücret artışları, idari ve sosyal haklar konularında uzlaşma sağlandı ancak görüşmeler işçilere ödenen ikramiyeler konusundaki anlaşmazlık nedeniyle tıkandı. TİS sürecinde Sosyal-İş Sendikası, işçilere her 3 ayda bir 1 maaşlık ikramiye ödenmesi ilkesinin yeni sözleşmede de korunmasını istedi. İşverenden ise ‘Her 3 ayda bir ikramiye ödemek yerine, ikramiye alacaklarını 1 yıla yayalım, her ay maaşa yansıtalım’ önerisi geldi. İşveren, 12 yıla yayılacak 4 maaşlık ikramiyenin belirlenmesi için, 2015 yılı asgari ücret tutarını baz almak istediğini iletince sendika görüşme masasından kalktı.

Sosyal-İş Genel Başkanı Metin Ebetürk gazetemize yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Metro işçilerinin yılda 4 maaş ikramiye kazanımı var. İşveren son görüşmelerde bu ikramiyenin 3 ayda bir ödenmesi yerine her ay maaşa yansıtılmasını önerdi. İşverenin önerisi aslında şu: Aylara dağıtacağımız ikramiyenin miktarını 2015’te ödenen asgari ücret üzerinden belirleyelim. Yani asgari ücretteki artışı dikkate almadan ikramiye miktarını belirlemek istiyor. Bir anlamda ikramiyelerimizi eritmek istiyor. İşçinin ikramiyesini 2015 yılındaki asgari ücret üzerinden hesaplayarak ve bunu 12 aya yayarak ödeyerek 1301 lira olan net asgari ücretin oluşturduğu maliyeti azaltmak istiyorlar. İşçinin ikramiyesinin erimesine neden olacak bu şartı kabul etmedik. 25 Ağustos Perşembe günü grev ilanı yapacağız. Yasal olarak 6 günlük süre içinde işverenden yeni bir öneri gelirse yeniden görüşeceğiz, anlaşma sağlanırsa grev olmayacak. Anlaşma sağlanamazsa greve çıkacağız.”

Kaynak: Birgun.net