Seyhan Nehri'nin Mersin'in Tarsus ilçesinden denize döküldüğü noktada çok sayıda ölü balık bulunmasına ilişkin yapılan incelemede, ilk analiz sonuçlarına göre herhangi bir toksin tespit edilmediği bildirildi.

Valilikten yapılan yazılı açıklamada, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne toplu balık ölümleri ile ilgili gelen ihbar üzerine görevlilerce Seyhan Nehri'nin Akdeniz'e döküldüğü noktada yapılan incelemede, ölen balıkların 100-300 gram arası kefal balığı olduğunun belirlendiği ifade edildi.

​Sahile vuran balıklar için çalışma başlatılacak mı?

Balık ölümlerinin nedeninin ortaya konması amacıyla balık ve su numuneleri alındığı aktarılan açıklamada, "Adana Veteriner Kontrol Enstitüsü Müdürlüğünce yapılan ilk analiz sonuçlarına göre herhangi bir toksin tespit edilmemiştir. Parazitolojik muayenede ise balıklarda bağırsak sistemlerinde yoğun deformasyonlara sebep olan koksidiyoz hastalığına rastlanmıştır." görüşüne yer verildi.

Bağırsak sistemlerinde hasar

Açıklamada, bazı çevresel faktörlerin etkisiyle bazen besin içeriği yüksek su yosunlarının (alg) aşırı gelişmeleri sonucu oluşan alg patlaması gibi durumların yaşanabildiği belirtilerek, şu değerlendirmede bulunuldu: "Aşırı alg patlaması nedeniyle suyun rengi, kokusu ve ekolojik dengesi bozulabiliyor. Normalden farklı olarak gelişen ve aşırı üreyen algler ise bazı deniz canlıları için toksik etki yaparak bu tür canlıların toplu ölümüne yol açabilmektedir. Kefal türü balıkların büyük kümeler halinde hareket etmeleri ve genellikle suyun yüzeyinde beslenmelerinden dolayı algleri fazlaca tüketmelerine bağlı olarak bağırsak sistemlerinde hasarların oluştuğu düşünülmektedir."

Mersin'de binlerce balık sahile vurdu

Seyhan Nehri'nin Mersin'in Tarsus ilçesinden denize döküldüğü noktada 3 gün önce çok sayıda ölü balık bulunmuş, su ve balıklardan numune alınarak biyolojik ve kimyasal analiz çalışmaları başlatılmıştı.

Kaynak: Birgun.net