Görev süresi 19 Nisan’da dolacak olan Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın yerine kimin koltuğa oturacağı konusu belirsizliğini korurken, Para Politikası Kurulu (PPK) üyelerinden Ahmet Faruk Aysan’ın başkanlık ihtimalinin kuvvetlendiği görüşü öne çıkıyor. BusinessHT’ye konuşan konuya yakın dört kaynağın verdiği bilgilere göre ikinci olarak PPK üyesi Murat Çetinkaya’nın da başkanlık için değerlendirilebileceği görüşü ağırlık kazanmış durumda. Yeni Para Politikası Kurulu üyeleri hakkında ise Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kerem Alkin, Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan ve Marmara Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof Dr. Burak Arzova’nın adı PPK üyeliği için önerilen isimler arasında. Merkez Bankası Başkanı Bakanlar Kurulu kararı ve Cumhurbaşkanı’nın onayı ile atanıyor.

Başçı’yı bekleyen yok
Öte yandan Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin hiçbiri Başçı’nın Merkez Bankası başkanlığına devam edeceğini düşünmüyor. Ankete katılan 10 ekonomistin 5’i Başçı’nın yerine Para Politikası Kurulu (PPK) üyeleri Murat Çetinkaya veya Ahmet Faruk Aysan’ın gelmesinin muhtemel olduğunu söyledi. İki ekonomist ise herhangi bir isim vermese de Merkez Bankası içinden bir ismin başkan olmasını beklediğini belirtti.

***

Fuat Avni yazmıştı

Kulislerde Ahmet Faruk Aysan ve Murat Çetinkaya’nın isimlerinin yeni Merkez Bankası başkanlığı için konuşulması akıllara Twitter karakteri Fuat Avni’nin 8 Şubat’taki tweetlerini getirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Merkez Bankası’nı Aile Bankası haline getirdiğini yazan Fuat Avni, ‘tam biatçılar’ olarak gördüğü Murat Çetinkaya’yı Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın, Ahmet Faruk Aysan’ı ise Bilal Erdoğan’ın ‘adamı’ olarak tanımlamıştı. Fuat Avni, “Merkez Bankası aile bankasına dönüşünce dolar da 4 tl olursa şaşırmayın. Zaten F….. de bunu arzuluyor” demişti.

Kaynak: Birgun.net