EKONOMİ SERVİSİ

Faiz indirim sürecini 15 Temmuz Darbe Griişimi'nin ardından da devam ettiren Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) bugün yapacağı toplantıda da faiz koridorunun üst bandında 0,25 puan indirime gitmesi bekleniyor. Merkez Bankası son yaptığı toplantıda piyasanın faizi sabit bırakma beklentisine rağmen temmuz ayında faiz koridorunun üst bandını 25 baz puan indirerek yüzde 8.75'e çekmiş, politika faizini yüzde 7,50 ve faiz koridorunun alt bandını yüzde 7,25'te sabit bırakmıştı.

ABD'den sert rüzgârlar esiyor

Yüksek gelen temmuz ayı enflasyon rakamlarını üzerine ABD'den gelen 2016'da faiz artışı yapılacağına dönük haberler ise Merkez Bankası'nın faiz indirimi için riskli ortam oluşturuyor. Geçen gün konuşan ABD Merkez Bankası (Fed) Başkan Yardımcısı Stanley Fischer, ABD ekonomisinin Fed'in hedeflerine ulaşmaya yakın doluğunu ve büyümenin hız kazanacağını söyleyerek, 2016'da bir faiz artırımının halen değerlendirilmekte olduğunu işaret etti. Cuma günü konuşacak olan Fed Başkanı Janet Yellen'in de olası faiz artışı konusunda istekli yönde açıklamalar yapma ihtimali, gelişen ülkelerden para çıkışını hızlandırabilir.


Kredi kuruluşları olumsuz



Sadeleşmede geri adım atılabilir

Söz konusu koşullar altında TCMB'nin bugün yapacağı toplantıda faiz koridorunun üst bandını 0,25 puan düşürerek yüzde 8,50'ye çekmesi beklenmesine rağmen bankanın hareket alanı da bir hayli sınırlanmış durumda. Bu yüzden analistler faiz koridorunun üst bandında indirime gidilmesini beklemelerine rağmen, kararın ardından TCMB'nin faizde sadeleştirme sürecine dair yeni bir yol haritası belirlemesi ihtimalini yüksek görüyor.

Dolar tekrar güç kazanıyor

Uluslararası piyasalarda dolara olan ilginin artmasının yanında TCMB’nin faiz indireceği beklentisi Dolar/TL’de hareketliliği artırdı. 3,10 TL’den başlayan düşüş trendini geçen hafta 2,91 TL’ye kadar sürdüren dolar, dün 2,95 TL’ye kadar yükseldi. Avro/TL paritesi de 3,33’e kadar yükseliş kaydetti. Analistler dolarda yükseliş için 2,96 TL’nin aşılması gerektiğine işaret ediyor.

Kaynak: Birgun.net