Türkiye Kamu-Sen Ar-Ge Merkezinin yaptığı araştırmalara göre memurların ihtiyaçları için yaptığı aylık harcama tutarı aynı süre içerisinde açıklanan resmi enflasyonun yüzde 11,9 üzerinde gerçekleşti.

Türkiye Kamu-Sen'den yapılan açıklamaya göre, 2002'den 2015'e kadar geçen süre zarfında memurların kendileri ve aileleri için yapmak zorunda olduğu harcamalar enflasyonun üzerinde zamlanırken, maaşlarından yüzde 11,9 daha fazla pay ayırmak zorunda kaldılar.

HARCAMALAR ENFLOSYONUN ÜZERİNDE ARTTI

Araştırmada 2002 yılı temel alındığında 2015 yılı sonuna kadar enflasyondaki artış yüzde 206,5 olarak gerçekleşirken, bir ailenin asgari düzeyde ihtiyaçlarını karşılaması için yapmak zorunda olduğu harcamalar yüzde 243,1 oranında zamlanarak enflasyonun üzerinde arttı.

ENFLASYON DÜZENLİ TÜKETİLEN ÜRÜNLERİ KAPSAMIYOR

Bunun, enflasyon sepetindeki ürünlerin büyük çoğunluğunun vatandaşlar tarafından düzenli olarak tüketilen mal ve hizmetleri kapsamamasından kaynaklandığı belirtildi.

REEL GEÇİNME ENDEKSİ DÜŞTÜ

Buna göre, 2002 yılı başlangıç olarak kabul edildiğinde 100 olan reel geçinme endeksi, 2015 yılında 88,1'e düştü.
Araştırmada ailenin zorunlu harcama kalemi olarak gıda, ısınma, kira, ulaşım, sağlık, haberleşme, çevre ve su, ev eşyası, temizlik, giyim, eğitim ve spor harcamaları dikkate alınırken, her ailenin mutlak kullandığı internet ücreti, araç bakım ve yakıt giderleri ile tatil, eğlence ve acil ihtiyaçlar gibi harcamaları araştırmaya dahil edilmedi. Bu kalemlerin de dahil edilmesi durumunda farkın çok daha açılacağı ifade edildi.

KONCUK: MEMUR BORÇLANARAK YAŞIYOR

Araştırmaya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, memurların hayatlarını borçlanma yoluyla idame ettiklerini belirtti. Koncuk, “Memur maaşları belirlenirken hem gerçekleşen enflasyon hem de hedeflenen enflasyon rakamlarının dikkate alınması doğru bir yaklaşım değildir.

Maaş artışlarının asgari geçim harcamaları büyüme, enflasyon ve refah payı dikkate alınarak belirlenmesi bir zorunluluktur.

Nitekim yaptığımız bilimsel çalışmalarda bu unsurların dikkate alınmaması nedeniyle memur maaşlarının gerek harcama kalemleri karşısında gerekse ekonomik gerçekleşmeler karşısında sürekli gerilediğini görmekteyiz.

Her ne kadar memur maaşları son 14 yılda cari olarak artmış gibi görünse de vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını karşılama noktasında reel olarak azaldığı ve memurlarımızın borçlanma yoluyla hayatlarını ipotek altına alarak yaşadıkları gerçeği ile karşılaşıyoruz” dedi.

Kaynak: Birgun.net