Mehmet Ayvalıtaş’ın Gezi Parkı eylemleri sırasında İstanbul Ümraniye’de iki aracın çarpması sonucu hayatını kaybetmesiyle ilgili davanın bilirkişi raporunda Ayvalıtaş’ın ‘kendi ölümünde asli ve tam kusurlu olduğu’ tespiti yer alırken, iki sanığın trafik kazasında ‘kusursuz’ oldukları iddiası yer aldı.

Diken'den Rıfat Doğan'ın haberine göre, bilirkişiler raporlarında CD ve DVD içeriğindeki görüntülerin tetkik edildiğini belirtti. Bir önceki bilirkişi raporuna atıf yapan uzmanlar, söz konusu raporda Mehmet Ayvalıtaş’ın kendi ölümünde kusurlu olduğu, olaya karışan sanıkların ise kusurlu olmadığı sonucuna varıldığını kaydetti.

Dört bilirkişi uzmanı tarafından hazırlanan ve Anadolu 8. Ağır Ceza Mahkemesi’ne sunulan Adli Tıp raporunda Mehmet Ayvalıtaş’ın ölümüyle ilgili yapılan incelemeyle ilgili şu tespitlere yer verildi:

-Sanık Mehmet Görkem Demirbaş ile sanık Cengiz Aktaş, sevk ve idarelerindeki vasıtaları ile yaya girişine yasaklanmış ve bariyerle çevrili otoyolda seyretmekte iken ani bir şekilde ve tehlike eder tarzda yola giriş yapan yayalara çarpması neticesi karıştıkları olayda; olayın oluş şekli, mahal şartları ve yolun özelliği dikkate alındığında hatalı tutum ve davranışları bulunmadığından sonuçta atfı kabil bir kusur yoktur.

-Müteveffa yaya Mehmet Ayvalıtaş ile mağdur müşteki Seyit Kartal, yaya girişlerinin mevcut fiziki engeller ile yasaklanmış otoyola girip vasıtaların sadmesine maruz kalarak kendi can güvenliklerini tehlikeye düşürmüşler, dikkatsiz, özensiz ve nizamlara aykırı hareket etmiş, olup kendi ölüm ve yaralanma olayında asli ve tam kusurludurlar.

SANIKLAR KUSURSUZ!

Bilirkişiler raporlarının sonuç kısmında sanık Mehmet Görkem Demirbaş ile sanık Cengiz Aktaş’ın kusursuz olduklarını, Mehmet Ayvalıtaş ile mağdur müşteki yaya Seyit Kartal’ın kendi ölüm ve yaralanma olayında asli ve tam kusurlu olduklarını kanaatine vardı.

Ayvalıtaş’ın ölümüyle ilgili davanın bir sonraki duruşması yarın görülecek. Avukatlar hazırlanan bilirkişi raporuna itiraz edeceklerini kaydetti.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırladığı iddianamede, Gezi Parkı eylemlerine destek vermek için 2 Haziran gecesi Ümraniye 1 Mayıs Mahallesi’nde düzenlenen eylem sırasında Ayvalıtaş ile 17 yaşındaki kuzeni Seyit Kartal’ın da olduğu bir grubun yolu kapatmak istediği belirtiliyor. İddianamede kaza anı ise şöyle anlatılıyor: “Sanık Mehmet Görkem Demirbaş’ın aracı ile diğer sanık taksi şoförü Cengiz Aktaş’ın aracı bu yolda giderken önlerindeki araçların durması ile ani fren yaptılar. Demirbaş’ın aracı, önündeki Aktaş’ın aracına çarptı. Bu çarpışmanın etkisiyle her iki araç da yoldaki Ayvalıtaş ile Kartal’a çarptı. Kazada 20 yaşındaki Mehmet Ayvalıtaş aracın altında kalarak yaşamını yitirdi, Seyit Kartal ise yaralandı.”

Araç sahibi Mehmet Görkem Demirbaş ve Cengiz Aktaş, ‘taksirle adam öldürme ve yaralama’ suçlamasıyla 3 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanıyor.

Kaynak: Birgun.net