Burcu Cansu
[email protected]

Medya içeriklerinin toplumsal cinsiyet eşitliği bakış açısıyla geliştirilmesini önemseyen Uçan Süpürge, geçen yıl başlattığı medya izleme çalışmasının sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı. Toplumsal Cinsiyet Bakış Açısıyla Medya İzleme Raporu’na göre, “Ulusal/yaygın gazeteler ve televizyonlar kadınları en çok şiddet bağlamında habere konu ediyor. Bu haberlerin yüzde 94’ünde kadın ‘kurtulan’ değil, ‘kurban’. Haberlere konu olan kadınların yüzde 15’i ünlü kişiler. Yüzde 8’i ücretli bir işte çalışmayan ya da ebeveyn. Yüzde 5,5’i politikacı.”

20 kadın muhabir inceledi

Kırmızı Kalem Medya İzleme Ekibi’nden 20 kadın muhabirin üç ay boyunca 6 televizyon kanalı ve 11 gazeteyi toplumsal cinsiyet eşitliği bakış açısıyla izleyerek oluşturduğu raporda, medyanın kadın algısının değişmediği vurgulandı. Gazeteler için Küresel Medya İzleme Projesi’nin (GMMP) uluslararası izleme kriterlerinden yararlanıldığı bildirilirken, televizyon kanalları içinse Uçan Süpürge’nin özgün göstergeler geliştirdiği kaydedildi.

Raporda öne çıkanlar

198 gazete nüshasında, yayımlanmış toplam 289 haber incelendi:

Bu haberlerin yüzde 48’i magazin sayfasında yer alıyor. Haberlerin yüzde 83,4’ü toplumsal cinsiyet eşitsizliğine dikkat çekmiyor. Haberlere konu olan kadınların yüzde 15,3’ü magazinel, yüzde 8,2’si ‘ev kadını’, yüzde 5,5’i politikacı.

Şiddet haberlerinde kadınların yüzde 93,5’i ‘kurtulan’ değil. Kadınlar 19-34 yaş aralığında haberlere konu olabiliyor. Uzman ya da yorumcu olarak haberde yer alan kadınların oranı yüzde 5.

Haberlere konu olan kadınların yüzde 14,9’unun mesleği haber öyküsünde belirtilmemiş. Kadınların konu olduğu haberlerin yalnızca yüzde 13,5’inde insan hakları, yasalar ve mevzuata ilişkin veri var. Kadınların en çok konu olduğu haberlerin başında şiddet haberleri gelmesine rağmen haber öyküsünde yasal bilgiler yer almıyor.

Haberlerde yer alan kadınların yüzde 35,9’unun aile ilişkileri belirtilirken, erkeklerin ise yüzde 12,9 oranında aile ilişkileri içinde betimleniyor. Haber hikayelerinin yüzde 52,2’si toplumsal cinsiyet rollerini pekiştiriyor. Haberlerin altındaki erkek muhabirlerin imzası, kadın muhabirlerin iki buçuk katıdır.”

Cinsiyetçi medya

Raporu değerlendiren Uçan Süpürge’den Selen Doğan, “Bugünün medyası, sadece erkeklerin kararları verdiği, onların ihtiyaçları ve önceliklerine göre şekillenen bir evren. Medya, cinsiyetçi ve ırkçı bakış açısıyla, kadınları temsil etme noktasından çok uzak” dedi.

Kaynak: Birgun.net