BirGün / Ankara

DİSK Basın-İş, bir yıldır süren çalışmanın ardından "Medyada 10 Ekim Katliamı" isimli bir analiz raporu hazırladı.

Raporun sunumu, DİSK Basın-İş Genel Başkanı Faruk Eren, DİSK Basın-İş Genel Sekreteri Özge Yurttaş ile analiz çalışmasında yer alan akademisyenlerden Tezcan Durna ve Ceren Sözeri'nin katılımı ile Ankara Mülkiyeliler Birliği'nde yapıldı.

10 Ekim Katliamı’nın 'ana akım medya'da yer alış şekillerini değerlendirmek amacı ile hazırlanan "Medyada 10 Ekim Katliamı" raporu katliamın yıl dönümünde duyuruldu. DİSK Basın-İş Genel Başkanı Faruk Eren gazetecilerin katliamları gördüğünü ancak gazete ve televizyonların büyük bir kısmının katliamları, katliamların arkasındaki nedenleri görmediğini ifade etti.

Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden Tezcan Durna da analiz raporunun açıklanması sırasında konuştu. Durna, analiz çalışması için A Haber, CNN Türk, Fox Tv, Kanal D, Kanal 24, Med Nuçe ve NTV’nin 10-11 Ekim günleri yaptıkları yayınlar ile yazılı basından Hürriyet, Star, Yeni Şafak, Zaman, Sabah, Cumhuriyet ve Özgür Gündem gazetelerinin incelendiğini aktardı. Çalışma için ayrıca Roboski, Suruç ve 10 Ekim katliamları köşe yazarları üzerinden karşılaşmalı olarak analiz edildi. Durna, analizlerin sonuçlarını da kısaca özetledi. Buna göre, medya mağdura mikrofon uzatmak yerine “akredite” kaynaklara başvurup “devletini milletini seven gazeteci” gibi bir tanım geliştirdi ve olayı sorgulamaktan çok dramatizasyonla faili de mağduru da görünmezleştirdi.

Durna, çalışmaya Nilgün Tutal Cheviron, Esra Arsan, Ceren Sözeri, Burak Özteçin, Tezcan Durna, Suncem Koçer, Yeşim Akmeraner, Eda Köprü Yılmayan, Cansever Güner, Didem Tuncay, Burcu Öztürk, Vahdet Mesut Ayan, Arzu Altundiş, Ayçin Özoktay, Işıl Demir, Aydın Çam Sinem Aydınlı’nın katkı sunduğunu söyledi.

Durna’nın ardından söz alan Ceren Sözeri, çalışmada ele aldığı Fox TV üzerine değerlendirmelerde bulundu. Medyanın 10 Ekim Katliamı sonrası “milli birlik ve beraberliğe çağrı yapma misyonu edindiğini” ifade eden Sözeri, Fox TV’nin 10 Ekim Katliamı’nı nasıl gördüğünü örneklerle açıkladı.

Kaynak: Birgun.net