BirGün gazetesinin 8 Mayıs 2016 tarihli Pazar ekinde yayımlanan; Özlem Özdemir’in Mine Kırıkkanat ile yapmış olduğu söyleşi, bir kısım haklı eleştirilerin yanında, medyada BirGün’e yönelik düzeysiz saldırıların da fitilini ateşledi. Konu bugün, gerçeklerden uzak şekilde Posta ve Aydınlık gazetelerinin sayfalarına taşındı.

Aldoğan’ın olaydan haberi yok!
Aydın Doğan’ın sahibi olduğu Posta gazetesinin yazarlarından Yazgülü Aldoğan, “Bıyıktan röportaja her şeye karışılıyor” başlıklı yazısında BirGün’ü tamamen kulaktan dolma bilgilerle eleştirdi. BirGün’ü eleştirmeden önce MHP’deki demokrasi sorununu ele alan Aldoğan, daha sonra, “Ya öbür cenahta?” diyerek, Bahçeli’nin liderliğini yaptığı partideki demokrasi yoksunluğunun bir benzerinin BirGün’de olduğunu ima etti! Konu hakkında bilgisinin kısıtlı olduğu gözden kaçmayan Aldoğan, BirGün’ün Özlem Özdemir imzasıyla Mine Kırıkkanat ile yapmış olduğu söyleşinin, “PKK eleştirisi nedeniyle sansürlendiğini” ve “internet sitesinden kaldırıldığı” yalanını ortaya attı. Oysa röportaj, Kırıkkanat’ın sözlerine hiçbir müdahale yapılmaksızın BirGün’ün internet sitesinde “Türkiye parçalanıyor” başlığıyla halen aktif durumda. “BirGün PKK’yı korumaktan ne zaman vazgeçecek” gibi ilginç sözler sarf eden Aldoğan, yalanlar üzerine kurduğu yazısında sola öğütlerde bulunmayı da ihmal etmedi. Aldoğan bu yalanlar için BirGün’den, hatalı bilgilerle kamuoyunu yanıltıp gazetecilik meslek ilkelerini ayaklar altına aldığı için ise okuyucularından özür dileyecek mi, merak konusu.

Aydınlık gerçeği kararttı
BirGün’ün Mine Kırıkkanat söyleşisi hakkında bir tahrif de son dönemde Tayyip Erdoğan yanlısı haberleriyle öne çıkan Aydınlık gazetesi tarafından yapıldı. Aysen Beyaz’ın kaleminden “BirGün’ün ‘özgürlüğü’ PKK tokadı yiyene kadar” başlığıyla bir haber yayımlayan gazete, söyleşinin yapıldığı Mine Kırıkkanat’ın ağzından yalan dolu ifadeler kullandı. Kendi verdiği söyleşinin sansürlenip sansürlenmediğini dahi bilmeyen Kırıkkanat, Aydınlık’a verdiği demeçte; “Bu röportaja uygulanan sansürle BirGün’ün özgürlük anlayışını görmüş olduk. Bu röportaj turnusol kağıdı görevi gördü. Kimin demokrat kimin faşist, kimin özgürlükçü olduğu ortaya çıktı. Saflar netleşti” gibi ilginç cümleler kullandı. Kırıkkanat’ın “Saflar netleşti” sözünün, son süreçte Erdoğan yanlısı yayın çizgisiyle dikkat çeken Aydınlık gibi bir gazetede yer alması ise ilginç bir ironi yarattı.

Açıklama netti
​BirGün Pazar’da Özlem Özdemir’in Mine Kırıkkanat’la yaptığı ve “PKK’de kadınların yeri” meselesinin konu edindiği, “Türkiye parçalanıyor” başlıklı söyleşiye herhangi bir sansür uygulanmış değil. Kimi gazetelerin ve gazetecilerin saptırdığının aksine, BirGün’ün okuyucularına yönelik özrü de Özlem Özdemir’in sorusunda kullandığı ve daha sonra internet sitesinde değiştirilen küçük düşürücü (“Kadınlar mal gibi yani”) bir ifadeye ilişkindi. Kırıkkanat’ın sözlerine sansür uygulandığına dair iddialara rağmen, BirGün kamuoyuna yaptığı açıklamada şu ifadeler kullanılmıştı: “Gazeteci her kesime soru sorar; röportaj yaptığı yazarların, sanatçıların fikrine de müdahale etmez, takdiri kamuoyuna bırakır. Buradaki sorun ise hem soruda hem de yanıtlarda kullanılan, eleştiri sınırlarının dışında farklı algılanabilecek ifadelerdir.”

Kaynak: Birgun.net