HÜSEYİN ŞİMŞEK / [email protected]
@simsekhuseyinn

AKP, 15 Temmuz’dan sonra ülkeyi yönettiği Kanun Hükmünde Kararname’leri (KHK) şeklen de olsa Meclis’in onayına sunmuyor. İlk iki KHK’nin TBMM’deki komisyonlarda görüşülmesi için gerekli olan 20 günlük süre sona erdi. Komisyonlarda görüştürülmeyen KHK’ler doğrudan Genel Kurul’a indirilecek. Ancak TBMM tatile gireceği için kararnameler 30 günlük süre içinde görüşülmeden uygulanmaya devam edecek.

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Genel Kurul’a gönderdiği yazıda, 667 sayılı OHAL sonrası ilk kararnamenin görüşülme süresi dolduğu için doğrudan Genel Kurul’a sevk edildiğini bildirdi.

6 kanun çıktı ‘önce’ kuralı işlemedi

TBMM İçtüzüğü’nün OHAL kapsamında çıkarılan KHK’lerin, “kanun tasarı ve tekliflerinden önce ivedilikle” en geç 30 gün içinde görüşülmesine ilişkin amir hükmüne karşın bu süre içinde 6 tasarı ve teklif yasalaştırıldı, ancak KHK’ler gündeme getirilmedi. İlk kararnamenin yanı sıra 27 Temmuz’da çıkartılan ikinci kararnamenin komisyonda görüşülmesi süresi de dün doldu, 31 Temmuz tarihli kararname için de süre de 21 Ağustos’da sona erecek. İçtüzüğe göre, ilk kararnamenin sekiz, ikinci kararnamenin de 10 gün içinde Genel Kurul’da görüşülmesi gerekiyor. Ancak bu arada TBMM tatile gireceği için KHK’lerin görüşülmesi yeni yasama yılına kalacak.
AKP ne zaman isterse...

TBMM İçtüzüğü’ndeki kesin hükme karşın KHK’lerin görüşülmesi konusunda süre bulunmadığını savunan AKP’nin 30 günlük süreye bağlı kalmadan yeni yasama yılında uygun bulduğu bir tarihte görüşme yaptırmasına da kesin gözüyle bakılıyor.

Kaynak: Birgun.net