NURCAN GÖKDEMİR
[email protected]

Yurtdışında ya da yurtiçindeki en seçkin kurumlardan yakınları ile birlikte sınırsıza yakın sağlık hizmeti alabilme, yılda sekiz implant diş yaptırabilme hakkına sahip eski ve yeni milletvekillerinin bir yıllık sağlık harcamalarına ilişkin TBMM’ye sundukları 13 milyon 696 bin liralık fatura usule uygun bulunmadı.

TBMM’nin 2015 yılı faaliyet raporunda, eski ve yeni milletvekilleri ile dışarıdan atanan bakanlara verilen sağlık hizmetleri ile bilgiler de yer aldı. Buna göre, eski ve yeni milletvekilleri ile dışarıdan atanan bakanlar, eşleri, bakmakla yükümlü oldukları anne ve babaları ile hak sahibi çocukları için TBMM’ye 122 bin 955 fatura gönderildi. Bunlardan 122 bin 619 tedavi faturası yönetmelik, ilgili mevzuat, esaslar, sözleşmeler, protokoller ile ilgili kurum ve kuruluşlardan görüş alınarak incelendi. Bin 250 tedavi faturası, eksiklikleri nedeniyle tamamlanmak üzere hak sahiplerine ya da ilgili sağlık kurum ve kuruluşlarına geçici olarak iade edildi.

23 bin 509 tedavi faturasının tıbbi yönden incelenmek ve Tedavi Faturası İnceleme Tutanağı düzenlenmek üzere Fatura İnceleme Komisyonuna havalesi yapıldı. Yapılan incelemeler sonucunda 2 bin 939 adet fatura “mevzuat hükümlerine göre ödenmesi mümkün bulunmadığından” hak sahiplerine, ilgili sağlık kurum ve kuruluşlarına kesin olarak geri gönderildi. 124 bin 231 faturanın ödemesi ise yapıldı.

Rekor rakam

Yapılan incelemeler sonucunda 13 milyon 696 bin 288 TL’lik faturanın usulüne uygun olmadığı belirlendi. Faaliyet raporunda, bu sonuç, “Mevzuat hükümlerine göre düzenlenmediği tespit edilen ve tahakkuk aşamasında yasal kesintileri yapılan faturalar ile ödenmesi mümkün bulunmayan ve ilgililerine iade edilen faturalar neticesinde 13 milyon 696 bin 288 TL’lik haksız ödemenin önüne geçilmiştir” denildi.

VIP sağlık hizmeti

Eski ve yeni vekil, bakan ile yakınları kamu hastanelerinin yanı sıra 28 özel hastane, 7 özel tıp merkezi ve dal merkezi, 1 özel radyoloji ve nükleer tıp merkezi, 1 özel biyokimya ve mikrobiyoloji merkezinden sağlık hizmeti alabiliyor. Milletvekillerinin yüzde 95’inin özel sağlık kuruluşlarını tercih ettiği geçmiş yıllardaki istatistiklere de yansıdı. Kamu hastanelerinde tek kişilik odalarda hizmet alan vekiller, ilaç alımında da yurttaşlardan farklı bir işlem görüyor. Raporu olmayan hastalar yedi günlük, raporu varsa 90 günlük ilaç alabilirken raporu olmayan vekiller 90, raporu varsa da 180 günlük ilaç alabiliyor. Gerekli izinlerin alınması durumunda yurtdışı kurumlardan da sağlık hizmeti alabilen vekillerin kaplıcalardan da yararlanma hakkı bulunuyor

Kaynak: Birgun.net