HÜSEYİN ŞİMŞEK
[email protected]

AKP’li 36 milletvekilinin geçen ay TBMM çatısı altında eğitime başladığı Osmanlıca kursu ''kaçak'' çıktı. AKP Adıyaman Milletvekili İbrahim Halil Fırat ve "Hayrat Vakfı"nın girişimleriyle başlanan Osmanlıca kursu için CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel’in soru önergesini yanıtlayan TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, kursa izin vermediklerini ve milletvekillerine yönelik herhangi bir eğitim programı düzenlemediklerini belirtti.

Eğitim programına ilişkin düzenleme yok

CHP Grup Başkanvekili Özel’in kendi gruplarına kursa ilişkin bir bilgilendirme yazısı gelmemesinin ardından, “Böyle bir eğitim faaliyeti için TBMM Başkanlığı'na başvuru yapılmış mıdır, başvuru yapılmışsa hangi kurum, kişi tarafından ve ne zaman başvuru yapılmıştır?” sorusunu yanıtlayan TBMM Başkanvekili Aydın, “Milletvekillerine yönelik olarak ‘Osmanlı Türkçesi’ kursu açılması için gerekli duyurunun yapılarak yer tahsis edilmesi Hayrat Vakfı tarafından 19 Şubat tarihli yazısı ile TBMM Başkanlığı’ndan talep edilmiştir. Hayrat Vakfı’nın milletvekillerine yönelik kurs düzenleme talebi Adıyaman Milletvekili İbrahim Halil Fırat’ın dilekçesi ile TBMM Başkanlığı’na ayrıca iletilmiştir. Söz konusu kurs talebi için TBMM Başkanlığı’ndan onay alınmamış ve milletvekillerine yönelik olarak herhangi bir eğitim programı düzenlemesi yapılmamıştır” dedi.

TBMM’nin odasını kullandılar

Meclis Başkanlığı’nın izin vermediği ''kaçak'' Osmanlıca kursunun ilk etabına katılan 36 milletvekilinin Hayrat Vakfı’nın hocalarından aldığı ders için TBMM’deki bir toplantı salonunu kullandığı da ortaya çıktı. İzinsiz kurs için açıklamalarda AKP'li Halil Fırat, Osmanlı paralarının üzerini okuyamadıkları için böyle bir kurs düzenlediklerini ifade etti. Fırat, izinsiz kursun ilk haftasında yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Geçmişle bugün ya da yarın arasında bağlantı kurmak için Osmanlıca’nın çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Çünkü, eski kitabelerimizde, Osmanlı parasının üzerinde, tapularda, cami veya medreselerde yazılı olan Osmanlıcayı okuyabilmek ve bunu çocuklarımıza aktarabilmek adına Osmanlıcayı önemsiyoruz. Bu nedenle bu kursu düzenledik ve milletvekili arkadaşlarımızdan da yoğun ilgi var. 36 milletvekili arkadaşlarımızla birlikte Osmanlıca’yı öğreniyoruz.”

****

Kürtçe ve Zazaca kurs talebi beklemede

CHP Grup Başkanavekili Özgür Özel’in sorularını yanıtlayan TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, Osmanlıca dışında Kürtçe ve Zazaca kurs talebinin olduğunu da ifade etti. Aydın, HDP Siirt Milletvekili Kadri Yıldırım'ın Kürtçe ve Zazaca kurs açılmasına ilişkin talebinin bulunduğunu ve bu talebin değerlendirme aşamasında olduğunu belirtti.

Kaynak: Birgun.net