Birgün/ANKARA

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başdanışmanlığına getirilen emekli Tuğgeneral Adnan Tanrıverdi’nin kurucusu olduğu SADAT A.Ş. ile ilgili meclis araştırması açılmasını istedi.

Murat Emir TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, SADAT Uluslararası Savunma Danışmanlık San. Tic. A.Ş.'nin, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yerine yerleştirilecek bir yapı olduğunu, Meclis'in bu şirketi mercek altına alarak araştırması gerektiğini dile getirdi.

TSK’nın yerine SADAT mı getiriliyor?

CHP Milletvekili Murat Emir, SADAT'a yüklenen misyonun, TSK'nın misyonu olduğunu iddia etti. Geçen yıl gündeme gelen, Suudi Arabistan'ın başını çektiği 'İslam Ordusu Koalisyonu'nu hatırlatan Emir, "SADAT gözüktüğü kadarıyla TSK'nın yerine konumlandırılacak ve 'İslam Ordusu' denilen yapının bir parçası olarak işletilecektir" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, 2015 yılının Mart ayında yaptığı ve "Bir anonim şirket nasıl yönetiliyorsa Türkiye de öyle yönetilmelidir" açıklamasını anımsatan Emir, bugün başta TSK olmak üzere Türkiye'nin yeniden yapılandırılmasında izlenecek yolun bu olduğunu belirtti.savunan Emir, "SADAT, Erdoğan'ın bu amacı doğrultusunda kurulmuş ve etkinleştirilmiş bir yapıdır. Buna göre, milli ordu TSK gidecek, SADAT gelecek; Erdoğan Türkiye'yi A.Ş. yapacak" dedi.

SADAT silah ve mühimmatlara ulaşabilir

CHP'li Emir, SADAT'ın, imzalanan bir ara sözleşme ile devlet tarafından sıkı denetime tabi tutulması gereken silah ve mühimmat gibi malzemeleri alabildiğini, aynı şekilde harp eğitimleri verebildiğine değindi.

İrticai faaliyetle suçlanan başdanışman

Şirketin kurucusu ve yönetim kurulu başkanı olan Tanrıverdi’nin TSK'dan 1996 yılında 'irticai faaliyetleri yürütmek' suçlamasıyla emekliye sevk edildiğini anımsatan Emir, şimdi Cumhurbaşkanlığı başdanışmanlığa getirilmesine dikkati çekti.

SADAT’ı hangi bakanlık denetliyor?

SADAT'ın verdiği hizmetlerin yüksek bir bütçe gerektirdiğini, kısa bir süre içerisinde 643 bin lira olan sermayesinin 880 bin liraya çıkarıldığını belirten Emir, Milli Savunma Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı'na SADAT ile ilgili yönelttikleri soruların yanıtsız kaldığını bildirdi. Murat Emir, Milli Savunma Bakanlığı’nın, SADAT'ın, denetimleri kapsamında olmadığı bilgisini verdiklerini açıkladı.

SADAT’ın denetimi acilen yapılmalı

CHP’li Emir, “Bu kadar önemli bir alanda kurulmuş bir şirketin denetimsiz olması yasa dışıdır. Üstelik şu an denetimi yapılmayan bu şirketin kurucusunun cumhurbaşkanı başdanışmanı olması durumun ciddiyetini daha da arttırmaktadır. Yakın zamanda devletin içine sızmış terör örgütlerinin neler yaptığı ortadayken şeffaf olmayan bu ve benzeri yapıların tekrar devlete sokulması yeni yeni sorunların temelini oluşturacaktır" dedi.

Kaynak: Birgun.net