Nurcan Gökdemir- [email protected]

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, HDP’nin Süryani Milletvekili Erol Dora’nın, 2016 yılı ajandasında “dini ayrımcılık” yapıldığı yönündeki iddialarını içeren soru önergesini yanıtladı.

Ajandada “Dini Bayramlar ve Önemli Gün ve Geceler” bölümünde “Mevlid Kandili, Regaib Kandili, Miraç Kandili, Berat Kandili, Ramazan Ayı Başlangıcı, Kadir Gecesi, Ramazan Bayramı, Kurban Bayramı” tarihlerinin yer aldığını bildiren Dora, ‘’Söz konusu başlık ve altında bulunan dini bayram, önemli gün ve geceler incelendiğinde, sadece İslam Dini’nin bayram, önemli gün ve gecelerinin zikredildiği görülmektedir” dedi.

Dora’nın, ülkenin kaynaklarının ayrım yapılmaksazın tüm yurttaşlar için kullanılması gerektiği, din ve mezhep ayrımcılığının Anayasa ile yasaklandığı hatırlatması yaparak yönelttiği soruları İsmail Kahraman adına TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın yanıtladı.

Piyasadakiler de öyle
Yanıtta, “2016 Yılı Dini Bayramlar ve Önemli Gün ve Geceler’’ başlığı altında yazılan gün ve gecelerin “piyasada bulunan ve kamu ve özel kuruluşlarca satılan ve dağıtılan ajandalarda da yer alan gün ve geceler’’ olduğu belirtildi. Hıristiyan, Ezidi, Süryani inançlarına sahip milletvekillerinin de bulunduğu TBMM’nin bundan sonra hazırlayacağı ajandalarda düzenleme yapılıp yapılmayacağına ilişkin kesin bir ifadenin yer almadığı yanıtta, "Önümüzdeki yıllara ilişkin ajanda tasarımlarında önemli gün ve geceler yeniden değerlendirilecektir" denilmekle yetinildi.

Kaynak: Birgun.net