SEBAHAT KARAKOYUN / [email protected]

TBMM Başkanlık Divanı’nda CHP ve HDP’li üyelerin itirazına rağmen, milletvekillerinin mağduriyeti olan yurttaşlarla ana binada basın toplantısı düzenlemeleri “güvenlik” gerekçesiyle yasaklandı.

TBMM Başkanı İsmail Kahraman başkanlığında yapılan toplantıda, önümüzdeki dönem uygulanacak güvenlik önlemleri karara bağlandı. Milletvekillerinin Meclis’in ana binasında düzenlediği basın toplantılarına yurttaşların katılmasının yasaklanmasına ilişkin maddenin görüşmeleri gergin geçti. CHP ve HDP’lilerin itirazına rağmen vekilllerin ziyaretçileriyle birlikte ana binadaki salonda basın toplantısı yapmasını yasaklayan ve bu tür toplantılar için halkla ilişkiler binasında yeni bir yer belirlenmesini öngören madde, oy çokluğuyla kabul edildi.

‘Engel olamazsınız’

CHP’li Ali Haydar Hakverdi, bu düzenleme ile “güvenlik önlemi” adı mağdurların ve muhalefetin sesinin kısılmak istendiğini söyledi. Dışarıda açıklama yaptıklarında polis şiddetiyle karşılaşan yurttaşların mağduriyetlerini kamuoyuna taşımak açısından Meclis’te birlikte basın toplantısı düzenlemeye devam edeceğini belirten Hakverdi, “Nasıl engelleyecekseniz engelleyin” dedi. Hakverdi, ana bina dışında başka bir salon tahsis edilmesinin aynı zamanda basını da ana binadan uzaklaştırmak anlamına geleceğini söyledi.

CHP ve HDP’lilerin bu maddeyle ilgili itirazları üzerine AKP’li İdare Amiri Ahmet Gündoğdu, “O zaman maddeyi değiştirerek tümüyle yasaklayalım ve hiç kimseyi almayalım” tehdidinde bulununca gerginlik yaşandı.

‘Külliye’ tartışması

Toplantıda, TBMM yerleşkesiyle ilgili isim değişikliği konusunda bir karar bulunmadığı halde fiili durum yaratılarak yazışmalarda “Külliye” denilmesi de tartışma yarattı. CHP’li Hakverdi’nin “Külliye, cami çevresindeki eklentileri ifade eden bir sözcük. Dinsel bir algı yaratmak için bu sözü dayatıyorsunuz” sözü üzerine TBMM Başkanı İsmail Kahraman araya girdi. Kahraman’ın, CHP’li üyelerin itirazına “Siz külliye sözüne Cumhurbaşkanlığı külliyesine karşı olduğunuz için tepki gösteriyorsunuz” karşılığını verdi.

Kabul edilen güvenlik önlemlerine göre kulislere ziyaretçi ve koruma görevlisi alınmayacak. Yerleşke içinde belirli noktalara “hız kesici” kasisler ve ana giriş kapılarına ek mantar bariyer sistemi kurulacak. Alınan bazı önlemler şöyle:

* TBMM çevresinde ihtiyaç duyulan yerlere “estetik” görünümlü güvenlik duvarı yapılacak.

* Makam araçlarında makam sahibinin olup olmadığının tespiti için kontrol sırasında arka camlar açılacak.

* Ana giriş kapılarına X-RAY araç içi tanıma sisteminin konulmasıyla ilgili bir rapor hazırlanacak.

* Bakanlara eşlik eden danışman ve özel kalem görevlisi dışındaki koruma araçlarının yerleşkeye alınmaması konusunda TBMM Başkanlığı’nca bakanlıklara bildirimde bulunulacak.

* Grup toplantılarına gelecek ziyaretçiler en az bir gün önce ziyaretçi sistemine girilecek.


Kaynak: Birgun.net