YAŞAR AYDIN / [email protected]

AKP eli ile meclise getirilen ve Anayasa’da geçici madde ile fezlekesi olan vekillerin dokunulmazlıklarını kaldırılacak düzenleme tartışılmaya devam ediyor. HDP dışında kalan partilerin liderleri “evet” diyeceklerini açıklamalarına rağmen Meclis’teki “hayır” sesi her geçen gün yükseliyor.

Tüm partilerden “hayır” oyu çıkacak

Meclis koridorlarında gerçekleşen kısa bir yürüyüş sonrası tüm partilerden oranları farklı olsa da “hayır” oyu çıkacağını görebilirsiniz. Farklı gerekçelerle de olsa beliren bu tavrın büyüklüğü bugün için yasanın meclisten çıkmasını zorlayacak noktaya ulaştığı söyleniyor.

AKP’de fire olacak

Başbakan Davutoğlu’nun dokunulmazlıklar konusunda Erdoğan’dan farklı bir çizgide olduğu biliniyor. Buna rağmen Saray’da yapılan görüşme sonrası kamuoyuna verdiği mesajda ton farkı iyice aza indi. Buna rağmen gizli oylamada en az 10 ile 15 arasında bir AKP’linin “hayır” oyu vereceği konuşuluyor. Bu tavırda esas belirleyici olan yasanın içeriğinden çok Saray’ın dayatması karşısında duyulan rahatsızlık olduğu söyleniyor. CHP’de yaşanan kriz oylamada çıkan sonucu bütünü ile o partiye yıkacağı için AKP’li vekillerin vereceği “hayır” oyu konusunda Davutoğlu’nu rahatlatıyor. Davutoğlu’nun hem Erdoğan’a hem de kamuoyuna karşı argümanı şimdiden hazır: “Biz istedik CHP yan çizdi.”

Kurultay tartışmaları “hayır”ı artıracak

MHP lideri Devlet Bahçeli HDP’li vekillerin dokunulmazlıkları söz konusu olduğu bir noktada farklı tavır deklere etmesi beklenemez. Bununla birlikte MHP’den de hayır oyunun çıkacağı üstelik bunun sadece fezlekesi olan vekillerle de sınırlı olmayacağı konuşuluyor. Oktay Vural’ın “esas fire AKP’de olacak” demeci meclis kulislerinde oylar sayılmaya başlandığı anda gözlerin MHP’ye dönmesinin önüne geçecek bir hamle olarak anlaşıldı.

Üstelik kurultay tartışmalarının yaşandığı ve meclis gurubunda tarafların oluştuğu bir dönemde böylesi kritik bir oylamada farklılıkların olmaması beklenemez. Yine de MHP’den dışarıya dönük bir “hayır” açıklaması beklenmiyor.

CHP’de “hayır”dan fazlası

Kuşkusuz dokunulmazlık tartışmalarının en hararetli yaşandığı parti CHP. Konuştuğumuz milletvekillerinden aldığımız PM, gurup hatta MYK kararı olmadan “anayasaya aykırı ama evet diyeceğiz” açıklaması parti içinde şimdiden ciddi rahatsızlık yaratmış durumda.

CHP’de yaygın bir diğer görüş de dokunulmazlıkların “gemileri yakmış olan HDP’liler” için değil esas olarak kendi partilerine karşı yapılmış bir hamle olduğu. Böyle bir düzenleme sonrası mücadele etmek isteyen vekillerin ellerinin bir kez daha bağlanacağını söylüyorlar.

Tüm bu gerekçelerle CHP milletvekili grubunun en az 3’de ikilik bölümünün hayır oyu kullanmasının şaşırtıcı olmayacağı konuşuluyor. Bir başka iddia ise Deniz Baykal ve Muharrem İnce gibi önemli figürlerin en azından sesiz kalarak bu eğilime destek verecekleri.

CHP açısından temel sıkıntı oylama anında değil oylama sonrası yaşanacak. Parti içinde ilk kez Kılıçdaroğlu’nun yönelimini karşı önemli bir irade oluşuyor. Bu durum ortada vadede partide yeni gelişmelerin de önünü açabilir.

Komisyonda değişiklik olur mu?

Haftaya başlayacak dokunulmazlıkların kaldırılması ile ilgili anayasa maratonu ülke siyasetinde önemli bir yer dolduracak. Dokunulmazlıklarla ilgili ilk durak Anayasa Komisyonu olacak. Muhalefet partileri burada ne kadar etkili olur neleri değiştirebilir şimdiden kestirmek çok zor. Ama bir başka nokta var ki iktidarın komisyon tutumu MHP ve CHP’de bir pozisyon değişikliğine yol açar mı? Bu soruların yanıtı hafta başından itibaren almaya başlayacağız.

Ama kesin olan bir şey var ki Saray eli ile devre dışı bırakılan meclisin dokunulmazlık tartışmasında vereceği “var olma” mücadelesi başkanlık süreci için de bize değerli ipuçları sunacak.

Kaynak: Birgun.net