TBMM, 26. Dönem ikinci Yasama Yılı açılış programı saat 14.00'te Atatürk Anıtı'nda düzenlenen törenle başladı. TBMM Başkanı İsmail Kahraman, törende saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından anıta çelenk koydu.

Törene, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, TBMM Başkanvekilleri Ahmet Aydın, Ayşe Nur Bahçekapılı, Pervin Buldan, AKP Grup başkanvekilleri Naci Bostancı,Mustafa Elitaş, CHP Grup başkanvekilleri Özgür Özel, Levent Gök ve Engin Altay, MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, TBMM Başkanlık Divanı üyeleri, milletvekilleri ve TBMM bürokratları katıldı.

TBMM Genel Kurulu, saat 15.00'de Meclis Başkanı Kahraman başkanlığında toplandı. Kahraman, sunuş konuşmasında, "Milletimiz 15 Temmuz'da bir daha darbe olamayacağını ispat etti. Artık Türkiye'de darbe devri kapanmıştır" dedi.

Erdoğan Meclis açılışında konuşuyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Meclis'te Genel Kurul'a geldi ve bir konuşma yapıyor.

Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları şöyle:

- 15 Temmuz'da Meclisimiz, Kurtuluş Savaşından sonra ikinci defa gazilik şerefine nail oluyor.

- Aziz Türk milletiyle ne kadar iftihar etsem azdır. Şu salonda bulunan milletvekillerimizin tamamının, milletimize can borcu olduğunu aklımızdan çıkarmamalıyız. Hep birlikte daha çok çalışmalı, daha çok üretmeliyiz. Bu vesileyle 15 Temmuz şehitlerimize bir kez daha Allah'tan rahmet diliyorum.

- Şehit yakınlarımıza ve gazilerimize maddi manevi her türlü destek veriliyor, verilmeye devam edilecek.

- 15 Temmuz'u unutmamak ve unutturmamak mecburiyetindeyiz. Okullardaki ders kitaplarından, filmlere, her mecrada 15 Temmuz'un işlenmesini teşvik etmeliyiz.

- Bu mücadelede duraksayan herkese şunu tavsiye ediyorum, şehitlerimizin isimlerini bir önünüze koyun. O gece çekilen görüntüleri izleyin. Şehitlerimizin hikayelerini dinleyin.

- Milletimiz 7 Ağustos'ta Yenikapı'da 15 Temmuz karşısındaki duruşunu net bir şekilde göstermiştir. Bir kez daha Yenikapı'ya destek olan siyasi parti ve kurum temsilcilerimize teşekkürlerimi tekraren ifade ediyorum.

- Türkiye'nin ve Türk milletinin özgürlüğü söz konusu olduğunda nasıl tek ses olabildiğinin ispatı olan Yenikapı ruhunun korunması gerek. Meclisimizin yeni yasama döneminde Yenikapı'daki güzel manzaranın tekrarlanacağına inanıyorum.

- FETÖ ile birlikte tüm terör örgütlerine karşı hep birlikte kararlı mücadele yürütmeliyiz.

YENİ ANAYASA AÇIKLAMASI

- Mümkünse, yeni bir anayasayı süratle hayata geçirmeliyiz. Anayasa değişikliği konusunda süren çalışmaları olumlu bir adım olarak değerlendiriyorum.

- Meclis iç tüzüğünün yeniden ele alınmasını önemli görüyorum.

- Bugüne kadar yasama, yürütme ve yargı organları ve milletimle uyumlu bir görev yaptığıma inanıyorum.

SURİYE HAYATİ KONUMDA

- Suriye meselesi hem insani hem güvenlik boyutu ile bizim için hayati konumdadır.

- Avrupa ülkeleri insanlık sınavında sınıfta kalmışlardır.

FIRAT KALKANI'NIN HEDEFİNİ AÇIKLADI

- Cerablus'tan başlayarak batıya ve güneye doğru süren Fırat Kalkanı Operasyonu'yla hedefimiz bu bölgede, ilk etapta 5 bin kilometrekare büyüklüğünde terör örgütlerinden arındırılmış bir güvenli bölge tesis etmektir.

- Suriye toprakları bu şekilde adım adım güvenli hale getirildikçe, terör sorunu da mülteci sorunu da çözüme kavuşacaktır.

ABD'YE TEPKİ

- ABD ile ilişkilerimiz, geleneksel ittifak ilişkilerimizin ruhuna uygun şekilde sürdürmenin gayreti içindeyiz. Ancak, bilhassa son dönemde ABD'nin bölgemize yönelik politikalarında ciddi bir tutarsızlık ve çok başlılık işaretlerine şahit oluyoruz.

- Amerikan yönetiminin bir kısmı, ısrarla SUriye'de ve Irak'ta PKK/PYD-YPG terör örgütüyle ortak çalışma yürütürken, bir kısmı da bizim hassasiyetlerimize daha yakın politikalar izlemeye çalışıyor.

- Amerika'daki başkanlık seçimlerinden kaynaklandığı anlaşılan bu sorunun, ülkemizin hayati çıkarlarına kalıcı zararlar vermeden çözümü için gayret göstermeyi sürdüreceğiz.

Tezkere görüşülecek

Meclis açılışın hemen ardından Irak ve Suriye'ye sınır ötesi operasyon konusunda hükümete verilen yetkinin bir yıl daha uzatılmasına ilişkin Başbakanlık Tezkeresi'ni ele alacak.

"Türkiye'nin ulusal güvenliğine yönelik terör tehdidi ve her türlü güvenlik riskine karşı uluslararası hukuk çerçevesinde gerekli her türlü tedbiri almak, Irak ve Suriye'deki tüm terörist örgütlerden Türkiye'ye yönelebilecek saldırıları bertaraf etmek ve kitlesel göç gibi diğer muhtemel risklere karşı ulusal güvenliğin idame ettirilmesini sağlamak için hudut, şümul, miktar ve zamanı Hükümetçe takdir ve tayin olunacak şekilde, gerektiğinde Türk Silahlı Kuvvetlerinin yabancı ülkelere gönderilmesi, yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye'de bulunması ve bu kuvvetlerin Hükümetin belirleyeceği esaslara göre kullanılması ile gerekli düzenlemelerin yapılması" için verilen izin süresinin 30 Ekim 2017'ye kadar uzatılmasına dair Başbakanlık Tezkeresi Genel Kurul'da ele alınacak.

Süresi 2 Ekim'de dolacak tezkere üzerinde gruplar adına birer milletvekili, Hükümet adına Milli Savunma Bakanı Fikri Işıkkonuşacak.

HDP, 'Erdoğan' için kararını verdi

Müziksiz resepsiyon

Son dönemdeki terör olayları nedeniyle TBMM’de resepsiyonlar yapılmıyordu. Bu kez saat 19.00'da Meclis Başkanı, 1 Ekim resepsiyonu verecek. Resepsiyonda müzik çalınmayacak. 15 Temmuz gecesi büyük darbe alan TBMM'de inşaat ve tadilat çalışmaları da devam ediyor. Başbakanın makam katında inşaat çalışması sürüyor. Muhalefet kulisinin bulunduğu alandaki tadilat ise tamamlanmak üzere. Ana binada şeref holünün olduğu bölümde de demokrasi müzesi açılacak.

2017 yılı bütçesi de Meclis gündeminde

Ekonomi de en sıcak tartışma başlıklarından biri. Son olarak Moody's’in Türkiye’nin kredi notunu indirmesinin ardından hükümet cephesinden yapısal reformlara ilişkin kritik adımların atılacağı mesajları geldi. Bu düzenlemeler de yeni dönem de Meclis gündemine gelecek önemli başlıklar arasında. Ayrıca Ekim ayından itibaren 2017 yılı bütçesi de Meclis gündeminin en önemli rutini olacak. Önce Plan Bütçe Komisyonunda, ardından da yıl sonuna kadar Meclis Genel Kurul’unda bütçe görüşmeleri yapılacak.

CHP’li Levent Gök: Saygıyla karşılayacağız

Meclis açılışına ilişkin konuşan CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, yeni yasama yılı açılışına ilişkin olarak, “Meclis’te Cumhurbaşkanı’nı saygıyla karşılayacağız” demişti. Tavrı en çok merak edilen parti ise HDP. Geçtiğimiz yılki açılış töreninde Erdoğan’ın genel kurula girişi sırasında HDP’li milletvekilleri ayağa kalkmamış ve Cumhurbaşkanı’nın konuşmaya başlamasıyla da salonu terk etmişlerdi.

Kaynak: Birgun.net