Serbay Mansuroğlu - [email protected]
@serbaymansur

İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü, ilçelere yazı yollayarak, daha önce sendikal faaliyetlere katılan öğretmenlerin isimlerinin bildirilmesini istedi. İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü yazıda, daha önce istedikleri halde henüz isim bildirilmediğini hatırlatarak, acil olarak isim bildirilmesini istedi.

Sendikal eylemler ‘eğitim hakkını engelleme’

Önceki yıllarda sendikal eylem kapsamında defalarca iş bırakan kamu çalışanları, bu eylemler karşılığında kendilerine verilen cezaları mahkemelerden iptal ettirdi. Kamu çalışanları sendikal eylemler nedeniyle ceza verilemeyeceğini çeşitli yargı kararlarıyla defalarca ortaya koymuş olmalarına rağmen gönderilen yazıda sendikal eylemler “eğitim hakkını engelleme” olarak nitelendirildi.

Milli eğitim müdürlüğünün yazısı üzerine harekete geçen ilçe milli eğitim müdürlükleri “acil ve günlü” ibaresiyle okullara yazı gönderdi ve sendikal eylemlere katılan öğretmenlerin isimlerinin acil olarak bildirilmesini istedi.

Erdoğan hedef almıştı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kamu çalışanlarını hedef alan açıklamalarının ardından yayınlanan Başbakanlık Genelgesi üzerine Milli Eğitim yöneticileri durumdan vazife çıkardı. Tamamına yakını Eğitim Sen gibi muhalif sendikaların üyeleri olan kamu çalışanlarıyla ilgili disiplin süreci başlatan Milli Eğitim bürokratları, bu kapsamda çeşitli illerde 12 bine yakın öğretmen hakkında soruşturma başlattı.

‘Sendikal mücadele susturuluyor’

Eğitim Sen İstanbul 7 Nolu Şube Hukuk Sekreteri Zeynel Özgün, bugüne kadar defalarca sendikal eylem yapıldığını, sendikal faaliyetlerin ilgili kanunlar, anayasa ve uluslararası sözleşmelerle güvence altına alındığını belirtti.

Özgün, Milli Eğitim Bakanlığı’nın bütün bu hukuk normlarına açıkça aykırı olan uygulamalarının başta Eğitim Sen üyeleri olmak üzere muhalif sesleri bastırmaya yönelik olduğunu söyledi. Özgün “O kadar ileri gitmişler ki, mahkeme kararlarıyla suç olmadığı defalarca teyit edilmiş olan 7-8 Ekim 2014 tarihindeki eylemimizle ilgili olarak da yasadaki zaman aşımı ilkesi çiğnenerek ifade istenmektedir” dedi.

Kaynak: Birgun.net