BİRGÜN/ANKARA

CHP Grup Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili Engin Altay, özel okullardaki destek teşviklerindeki ayrımcılığı Meclis gündemine taşıdı. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'ın yanıtlaması istemi ile soru önergesi veren Altay, "Özel okulları da desteklemek anlamına gelen bu teşvik sistemi ile kamu okullarının öğrenci maliyetleri azalmış mıdır? Bu sistem ile amaçlanan nedir?" diye sordu.

Altay, 2014-2015 Eğitim-Öğretim yılında uygulamaya konulan “Eğitim ve Öğretim Desteği” kapsamında ilk yıl 250 bin, ikinci yıl 230 bin ve bu yıl ise 74 bin 983 öğrencinin teşvik sisteminden yararlandığını belirterek, "Özel okula giden ailelere teşvik gibi sunulan bu proje 3'üncü yılı itibariyle iflas noktasına gelmiştir" ifadesini kaydetti.

Bu yıl 578 bin 760 öğrencinin teşvikten yararlanmak için başvuru yaptığını ancak başvuranların yüzde 13’ünün bu sistemden yararlanabildiğini belirten Altay, şu noktalara değindi: "Başlangıçta yanlış kurulan ve maddi olanağı iyi olan aileleri destekleyen bir proje olan bu destek programdan yoksul ve dezavantajlı aileler hiçbir şartta yararlanamamaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı varsıl aileleri destekleyerek adeta 'çocuğunuzu bizde okutmayın özel okulda okutun bize de maliyeti olmasın' şeklinde bir anlayışa bürünmüştür. Eğitim ve Öğretim Desteği projesi Milli Eğitimin Temel İlkelerinden olan fırsat ve olanak eşitliğine de açıkça aykırı bir uygulamadır."

Bu sistem ile amaçlanan nedir?

CHP Grup Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili Engin Altay, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'ın yanıtlaması talebiyle verdiği önergede şu sorulara yer verdi:

"--Eğitim ve Öğretim Desteği programına başlangıçtan bu yana başvuran ailelerin, program başvurusunda yer alan öğrenci değerlendirme kriterlerine göre 0-5000, 5001-6500, 6501-8000, 8001-9500, 9501-11000, 11001-12500, 12501-… TL gelir gruplardaki ailelerden kaçı teşvikten yararlanmaktadır? Bu dağılım başlangıçtan bu yıla kadar nasıl gerçekleşmiştir?

--Eğitim ve Öğretim Desteği programından yararlanacak okullar hangi kriterlere göre belirlenmiştir?

--OHAL ile yayımlanan KHK ile kapatılan FETÖ okulları olarak bilinen özel okullardan Eğitim ve Öğretim Desteği programından yararlanan okul var mıdır? Var ise hangi okullardır ve bu kapsamda kaç öğrenci bu teşvikten yararlanmıştır?

--Özel okulları da desteklemek anlamına gelen bu teşvik sistemi ile kamu okullarının öğrenci maliyetleri azalmış mıdır? Bu sistem ile amaçlanan nedir?

--Bakanlığınızın bir kısım aileleri çocuklarını özel okullarda okuması için maddi destek verirken diğer yandan gelirleri çocuklarını özel okulda okutamayacak derecede az olan ailelerden çeşitli kalemlerde okullara bağış-aidat vb şekilde para toplanmasının gerekçesi nedir?"

Kaynak: Birgun.net