Nurcan Gökdemir

Panama belgelerinin sızmasıyla sermayenin yüksek vergilerden kurtulma ve paravan şirketler aracılığıyla kara para aklama suçu işlediği ortaya çıkarken, Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK), kayıt dışılığın arttığı tespitinde bulunarak bu nedenle bu suçun incelenmesi ve takibinin de güçleştiğini bildirdi. MASAK’ın 2015 yılı Faaliyet Raporu, son yıllarda mali suçlarda yaşanan büyük artışın yanı sıra bunlarla mücadelede yaşanan güçlükleri ortaya koydu. Kurulun faaliyet alanının uluslararası dayanışmaya uygun olması tespiti yapıldıktan sonra “Kayıt dışılığın fazla olması nedeniyle aklama suçu incelemeleri ve takibinin güçlüğü’’ vurgulandı.

Şüpheli para transferleri ilk sırada

Rapora göre, şüpheli işlem bildirim sayıları son yıllarda büyük artış gösterdi. 2011 yılında 8 bin 739 olan şüpheli bildirim 2015’te 74 bin 221’e fırladı. En büyük artış bankalardan yapılan bildirimlerde yaşandı. Bankaların 2011’de 8 bin 141 olan bildirim sayısı 2015’te rekor bir artışla 66 bin 719’a çıktı. Finansman, faktoring ve finansal kiralama şirketleri 2011’de 164 bildirimde bulunurken 2015’de bu rakam 2 bin 597 olarak gerçekleşti.
Adli talep ve ihbarlar arasında da ‘’şüpheli para hareketleri’’ ilk sıraya yükseldi. 642 adli talep ve ihbar arasında, 129 şüpheli para hareketi ilk sıraya yerleşti. Kurula, vergi kaçırma konulu da 65 adli talep ve ihbar geldi.
2015’te işlendiği tespit edilen suçlardan yaklaşık beşte birini şüpheli para transferleri ile vergi kaçakçılığı suçu oluşturdu. 685 kişinin şüpheli para transferi ve mali işlem, 185 kişinin de vergi kaçakçılığı suçu işlediği belirlendi.

ABD 10 bin kişi hakkında bilgi istedi​

Türkiye’den mali suçlarla ilgili en fazla bilgi isteyen ülke, Amerika Birleşik Devletleri oldu. ABD 10 bin 98 kişi ve şirket hakkında bilgi isteminde bulunuldu. ABD’nin ardından Hollanda, 251 kişi hakkında bilgi talebiyle ikinci ülke olurken Hollanda’yı 160 istem ile Almanya izledi.

Panama ile işbirliği yok

Aklama ve terörizmin finansmanı suçları ile mücadele için uluslararası işbirilğinin sağlanmasının vazgeçilmez bir unsur olduğu belirtilen faaliyet raporunda, 2015 yılında bu amaçla beş ülkenin mali istihbarat birimi ile mutabakat muhtırası imzalandığı böylelikle işbirliği yapılan ülke sayısının 48’e ulaştığı bildirildi.

Türkiye’nin mutabakat muhtırası imzaladığı ve aralarında Panama’nın bulunmadığı ülkeler şöyle:
“Kuzey Kıbrıs, Endonezya, Portekiz, İsveç, Moğolistan, Afganistan, Gürcistan, Arnavutluk, Suriye, Romanya Makedonya, Güney Kore, Hırvatistan, Bosna Hersek, Japonya, Ukrayna, Norveç, Ürdün, Senegal, Lüksemburg , Belarus, Birleşik Krallık, Kanada, Monako, Finlandiya, Avustralya, ABD, Hollanda, Belçika, Polonya, Malezya, Kosova, Rusya, Filipinler, G. Afrika, Almanya, Tunus, Türkmenistan, Danimarka, S. Arabistan, Fas, Kazakistan, Bangladeş, Azerbaycan, Arjantin, Kırgızistan, Tacikistan, Karadağ.’’

Kaynak: Birgun.net