UĞUR ŞAHİN

Maraş’ın Elbistan ilçesinde şebeke içme suyundan zehirlenen binlerce kişi, yüksek ateş, mide bulantısı ve baş dönmesi şikâyetleriyle dün hastanelere başvurdu. İlçedeki hastanelere sağlık personeli ve ilaç takviyesi yapılırken, hastanelerde yer bulamayan yurttaşlar evlerinde ‘serum tedavisi’ uygulamak zorunda kaldı. Kriz masasının kurulduğu ilçede, halkın ya hazır su ya da şehir suyunu kaynatarak kullanılması istendi. Belediye ise vatandaşlara şişe suyu dağıtma kararı aldı.

5 bin değil, 15 bin hasta

BirGün’e konuşan, Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Parti Meclisi Üyesi Ali Öztunç, şebeke suyundan zehirlenenlerin 5 bin değil 15 bin kişinin olduğunu söyledi. Öztunç, Hastanelere başvuran kişi sayısı 15 bin kişi. 90 kişi hastanede yatıyor, sebebi de klor eksikliği ve kanalizasyon şebekesinin suya karışmış olması. Büyükşehir yasasının getirdiği bir zorluk bu işte. Bu yasadan dolayı ilçelere hizmet gitmiyor, suyu büyükşehir bağlattılar. Büyükşehir suyla ilgilenmiyor, 140 bin kişilik bir kentte şu ana kadar 15 bin kişi başvurdu. Hasta olmayan yok. İnsanlar evini revire çevirmiş durumda, bütün aile serum bağlamış evlerinde. AKP’nin sağlık reformu da işte bu, hastaneler yetmiyor ve hastalar evlerinde tedavi olmak zorundalar. “ diye konuştu.

Hasta sayısı arttıkça KASKİ sessizleşti

CHP Elbistan İlçe Başkan yardımcısı Avukat Barış Aslan, hastanelerin yükü kaldıramadığını belirterek, yaklaşık 2 ay öncede sudaki klorun fazla olması sebebiyle yurttaşların hastanelere başvurduğunu ifade etti. Aslan, “İki gündür hastaneler yoğun bir şekilde, hasta kabul ediyor ama hastaneler yükü kaldıramıyor. Çevre ilçelerden takviye yapıldı. KASKİ yetkilileri sorunun suda olmadığını, suyun gayet iyi olduğunu beyan etmişlerdi, hasta sayısı arttıkça KASKİ yetkileri de sessizleşti. Müdahale için biraz geç kalındı, ciddi bir durum yok dediler ama sayı arttıkça kriz masası oluşturuldu. Birkaç ay önceden de fazla klor sebebiyle, yurttaşlar hastaneye gitmişti ama bu kadar ciddi değildi” şeklinde konuştu.

******

Vali: Sorun ağırlıklı olarak içme suyu kaynaklı

Vali Vahdettin Özkan, sorunun ağırlıklı olarak içme suyundan kaynaklandığını değerlendirildiğini belirterek, şöyle dedi: "Aldığımız bilgilere göre baş dönmesi, ishal, bulantı gibi şikâyetler ön plana çıkıyor. Bunun ağırlık olarak içme suyundan kaynaklandığı değerlendiriliyor"

*****

Belediye Başkanı: Testlerde ortaya çıkmamış olabilir

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç ise şunları söyledi:" Normalde içme suları il genelinde Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından günlük kontrol edilerek rapor edilir. Tabii burada testlerde ortaya çıkmayan bir durum olabilir. Bizim soruşturmamız da devam ediyor. Eğer KASKİ’den kaynaklanan sorun ihmal veya sabotaj varsa böyle bir durumu en ağır şekilde cezalandıracağız."

*****

Başhekim: Su kaynaklı olduğunu düşünüyoruz

Vakanın bu kadar çok kişide görülmesi nedeniyle, sorunun su kaynaklı olduğunu düşündüklerini aktaran Elbistan Devlet Hastanesi Başhekimi Nedim Kızılkaya, “Son 24 saatte çok yoğun bir hastane trafiği yaşadık. Gerek aile sağlığı merkezlerimiz, gerekse hastanemize binlerle ifade edebileceğimiz hasta başvurumuz oldu. Çok şükür ağır hasta veya yaşamını yitiren hastamız yok.” dedi.

Kaynak: Birgun.net