SEBAHAT KARAKOYUN / [email protected]
@ssenyaprak

Alevilerin yaşam alanlarına cihatçı çeteleri yerleştirmek üzere yapılacak konteyner kente karşı halkın direnişi devam ederken, valilik destek için ülkenin farklı kentlerinden Maraş’a gelen dernek temsilcilerinin alana alınmayacağını duyurdu. CHP Parti Meclisi Üyesi Ali Öztunç, “Sivricehöyük köylüleri kendi topraklarında gurbetçi oldular. Burada yaşanacak en küçük bir olumsuzluktan vali sorumlu olacaktır” dedi.

10 milletvekili ve bazı Parti Meclisi üyelerinin katılımıyla önceki gün Sivricehöyük ‘e giden CHP heyetinin direniş alanına girmesinin engellenmesiyle yaşanan gerilimin, başta İstanbul olmak üzere pek çok kentten yola çıkan Alevi dernekleri temsilcilerinin kente gelmesiyle tırmanması endişesi yaşanıyor. Valiliğin protestocuların direniş alanına girmelerine izin verilmeyeceği uyarısında bulunması tepkilere neden oldu.

CHP Parti Meclisi Üyesi Ali Öztunç, Maraş Valisi Mustafa Hakan Güvençer’in talimatıyla parlamenterlerin engellenmek istendiğine dikkati çekerek, “Jandarma aldığı talimat sonucu milletvekillerinin kamp alanına girmesini engellemeye çalıştı. Bu nedenle arbede yaşandı. Şimdi Türkiye’nin dört bir yanından destek için burada olacak Alevi dernekleri temsilcilerine karşı da benzer bir tavır sergileneceği söyleniyor” dedi.

Öztunç, yaşanabilecek olumsuzluklardan Vali Güvençer’in sorumlu olacağını belirterek, “Burada yaşanabilecek bir olumsuzluk ülkenin başka bölgelerine de yansıyacaktır. Toplumun bir kesimini yok sayan, dışlayan bir anlayışa izin verilemez. Sivricehöyük köylüleri kendi topraklarında gurbetçi oldular. Köylerine, evlerine giriş çıkışları sırasında sürekli kimlik kontrolü yapılarak taciz ediliyorlar” diye konuştu.

‘Sindirmeye çalışıyorlar’

Konteyner kent projesine karşı mücadeleyi yürüten Yaşam Platformu Üyesi Ünal Ateş de bölgede şimdiye kadar huzur hakimken, valinin tutumu nedeniyle gerilim yaşandığını kaydetti. Ateş, “Köy halkı kendi yaşam alanlarını korumak üzere protesto hakkını kullanmaya çalışıyor. Keyfi uygulamalarla halkı sindirmeye çalışıyorlar. Kimlik kontrolüyle halkı o kadar bezdirdiler ki artık boyunlarına nüfus cüzdanlarını takarak durumu protesto ediyorlar” dedi.

Kaynak: Birgun.net