HABER MERKEZİ

Yargı organının Saray’ın denetimine girdiği Türkiye’de, basın özgürlüğü konusunda akla ziyan bir karar daha çıktı. İstanbul 3. Sulh Ceza Hâkimliği, BirGün’ün “Panama’dan da eksik kalmadılar” manşetine, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın damadı Bakan Berat Albayrak tarafından yapılan itiraz sonucu açılan davayla ilgili verdiği kararda, haberi yalanlamadı ve konunun kamuoyunu ilgilendirdiğini kabul etti. Ancak mahkeme, haber her ne kadar doğru olsa da ‘haberin veriliş tarzının yanlış olduğunu’ iddia ederek Albayrak’ın avukatı tarafından gönderilen ve BirGün’e dair aşağılayıcı ifadelerin kullanıldığı cevap ve düzeltme metninin yayımlanmasına karar verdi. Mahkeme gerekçe bölümünde şu ilginç ifadeleri kullandı:

Eleştiri gereksizmiş!

“Düzeltme ve cevap metninin yayınlanması istemine konu olan yazının güncellik, kamu yararı, toplumsal ilgi ve unsurlarını içermekte olduğuna kuşku yoktur. Konu ile ifade arasında düşünsel bağlılık unsuruna gelince; bu unsur haber gerçeği yansıtsa dahi kullanılacak dil ve ifadenin, yapılacak niteleme ve yorumun haberin verilişinin gerektirdiği ve zorunlu kıldığı biçim ve ölçüde bulunmasını öngörür. Öze ilişkin koşulların varlığı durumunda da biçimsel koşullara uyulması zorunluluğu vardır. Eleştirinin verilişinde gereksiz, yararlı olmayan beyan, niteleme ve değerlendirmelere gidilerek içerik ile uygun düşmeyen tahrik edici, yalın okuyucuda husumet ve kuşku yaratıcı dil ve ifade kullanılır, seçilen sözcükler aşağılayıcı, küçük düşürücü, incitici nitelikte olursa konu ile ifade arasındaki denge bozulur, haber veya eleştiri hukuka aykırı duruma gelir.”

BirGün mahkemenin verdiği bu karara itiraz edecek.

Haber ne diyordu?

BirGün 11 Mayıs 2016 günü “Panama’dan da eksik kalmadılar” manşetiyle çıkmıştı. Haber, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın damadı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın uzun dönem CEO’luğunu üstlendiği Çalık Holding’in de Panama Belgeleri’nde yer aldığını içeriyordu. Sızdırılan Panama Belgeleri sayesinde, Panama’da kurulan off-shore hesaplarıyla dünyaca ünlü şirket ve şahısların vergi kaçırarak haksız kazanç elde ettiği öğrenilmişti. Belgelerde Türkiye’den 101 şirket, 684 kişi ve 21 aracının ismi bulunuyor.

Kaynak: Birgun.net