Manisa 2. Bölge İdare Mahkemesi, Turgutlu ilçesi sınırlarında kalan ve yaklaşık 2 milyon ağacın kesilmesinin öngörüldüğü bildirilen Çaldağı'nda nikel cevherinin çıkartılmasıyla ilgili hazırlanan ikinci ÇED raporunun iptaline karar verdi.

ÇED raporunun iptal edilmesi dolayısıyla dün Turgutlu Çevre Platformu (TURÇEP) tarafından basın açıklaması yapıldı. Çeşitli sivil toplum örgütü ve meslek odaları temsilcileri, CHP ve MHP'nin ilçe başkanları ile yöneticilerinin de katıldıkları basın açıklamasında CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer ile eski milletvekili Hasan Ören de yer aldı.

TURÇEP'in açıklaması şöyle:

HALK TOKADINDAN SONRA BİR DE YARGI TOKADI

Çaldağı’ndaki maden işletmesinin bakanlık tarafından onaylanan ÇED raporuna karşı “ÇED raporunun iptali ve yürütmenin durdurulması” talebi ile açtığımız dava mahkeme tarafından haklı bulundu. Konunun keşif yapılarak incelenmesini isteyip bilirkişi tayin eden Manisa 2. İdare Mahkemesi, 10 Şubat tarihindeki duruşmada davacı ile davalıları dinlemiş, sonrasında bizlerin itirazları ile bilirkişilerin hazırladığı raporu birlikte değerlendirmiş, sonuç olarak da ÇED raporuna bakanlığın verdiği “ÇED olumludur” kararında hukuka ve kamu yararına uygunluk olmadığı kanaatine vararak, ÇED raporunu iptal etmiştir.

Çaldağı’ndaki vahşi madencilik projesine karşı Turgutlu halkının yıllardır verdiği yaşam mücadelesinde haklı olduğu bu kez de mahkeme kararı ile hukuksal olarak ortaya konmuştur. Bu karar, vahşi madenciliğe ve bu anlayışa destek verenlere karşı atılmış bir yargı tokadıdır. Bu karar, Gediz Vadisini yok edecek çevre katliamına yargı freni ile “dur” denilmesidir.

Maden şirketi Çaldağı’nı terk etsin

Her zaman doğruları ve gerçekleri söyledik. Mücadelemizde haklıydık ve ne kadar haklı olduğumuz şimdi de mahkeme kararı ile hukuksal olarak onaylandı. ÇED oyunlarını bozduk! Vahşi madencilik projesinin önceki ÇED raporu verdiği kararlı mücadele ile halkımız tarafından paçavraya çevrilip tarihin çöplüğüne atılmıştı. Yeni bir senaryo olan 2. ÇED raporu da bu kez mahkeme kararı ile tarihin çöplüğüne atıldı. Önce halkın, şimdi de yargının attığı tokattan sonra maden şirketinin yapması gereken tek şey artık Çaldağı’nı terk etmek olmalıdır. Çaldağı’nda tel örgüler de, maden şirketini de istemiyoruz. Çaldağı’nın yeniden özgür kalmasını ve halkın olmasını istiyoruz. Halkımız yıllardır verdiği kararlı mücadelesi ile bu madene geçit vermeyeceğini her yönüyle ortaya koymuştur. Bilsinler ki; Çaldağı artık bizler için sadece bir dağ değil, tüm halkımızın ortak sevdası olmuştur.

...

TBMM’ye heyet gönderilecek

Önümüzdeki günler içinde ilçemizden bir heyetle TBMM’ye giderek, tüm Manisa milletvekillerini de yanımıza alıp, hem halkımızın hem de mahkemenin kararı doğrultusunda Çaldağı’ndaki madencilik projesinin iptalini talep edeceğiz. Ayrıca “ÇED davaları yatırım düşmanıdır” diyen Sayın Çevre Bakanını, bizlerin yatırım düşmanı değil, vatansever, insansever ve doğasever olduğu, kendilerinin yatırım sandığı şeyin aslında soygun ve talan olduğu, ÇED raporlarının amacından nasıl saptırıldığı konularında hem bilimsel, hem de hukuksal verilerle aydınlatmak da isteriz. Böyle bir aydınlatılmaya ihtiyaçları olabilir belki. Çünkü kamuoyu Türkiye’de gerçekten de bir Çevre Bakanlığı var mı, varsa eğer hangi işlere bakmaktadır bunu çok merak ediyor.

Bu duygularla halkımıza “gözünüz aydın” diyerek, mahkeme kararının hayırlı uğurlu olmasını diliyoruz.

.YAŞASIN VAHŞİ MADENCİLİĞE KARŞI İNSANCA YAŞAM MÜCADELEMİZ!

YAŞASIN ONURLU ÇALDAĞI DİRENİŞİMİZ!

Kaynak: Birgun.net