BURAK ABATAY
@abatayburak

TSK geçtiğimiz günlerde başlattığı ‘Fırat Kalkanı Operasyonu’ çerçevesinde, 50 kadar zırhlı araçla ÖSO’ya destek vermek amacıyla Suriye tarafındaki Çobanbey ilçesine girdi. ÖSO’nun elinde olan Çobanbey ilçesi ise daha önce IŞİD ve ÖSO arasında çok sık el değiştiren Azez ilçesine komşu. Türkiye’nin Çobanbey hamlesi, Azez-Cerablus hattı boyunca yeni bir değişimin habercisi olarak yorumlanıyor. Nitekim dün akşam saatlerinde TSK’nin Azez ile Cerablus’u birleştirdiği ve IŞİD’in Türkiye sınırıyla bağlantısının kesildiği haberi geldi.

Bölgeyi oldukça yakından takip eden isimlerden Gazeteci-Yazar Hüsnü Mahalli, gelişmeleri BirGün’e değerlendirdi. Mahalli, “Yalnızca Çobanbey ve Cerablus için değil; ta Afrin’e kadar olan sınır boyunca IŞİD’e yönelik operasyonu bir bütün olarak görmek gerekir. Türkiye-Rusya anlaşması sonrası Türkiye IŞİD’e karşı savaşıyor ve de savaşmak zorunda bırakıldı. Türkiye’nin İran, Rusya ve Suriye ile olan anlaşmalarının detayları var mıdır? Ama gördüğümüz Türkiye’nin IŞİD’e karşı savaşmak zorunda bırakılması. Halep sorunu da bugün yarın çözülecektir. Oradaki gruplar da kaçacak. Kalan ölecek, kaçanlar kurtulacak... Suriye ordusu zaten ülkenin her yerini kuşatmış durumda. İdlib’e doğru da gelecekler. Son aşamada da barış görüşmeleri başladığında da silahlı gruplar silahlar bırakacak. Daha önce Şam’da bıraktılar. Bırakmayanlar için de İdlib’e gitmelerine izin verilmişti.”

Merak edilen bir diğer mesele ise Kürtler’in Suriye’deki varlığı. Hüsnü Mahalli bu konuya dair şunları kaydetti: “Kürtler Fırat’ın doğusuna kesinlikle çekilecek. ABD ve Rusya buna izin vermeyecek. Fırat’ın doğusunda nasıl bir statü sağlanacak, bu ayrı bir tartışma konusu. Ama federal bir çatı Suriye için söz konusu olmayacak. Özerklikten söz ediliyordu. Sanki o da biraz geri plana atıldı gibi. Fransa, ABD ve Rusya, IŞİD’e karşı Kürtler’i Menbiç’te kullandılar. Şimdi de kendi sınırlarınıza dönün diyorlar. PYD’nin 500 km’lik bir sınırı kontrol edebileceğine izin verilmeyeceğini düşünüyorum.”

Kaynak: Birgun.net