Maden arama ve çıkarma çalışmaları sırasında su kaynaklarının aşırı kullanımı, bu sırada suya karışan ağır metaller, kimyasal sızıntılar, havaya karışan toz, zararlı dumanlar, ağır metaller ve radyasyon insan sağlığını uzun vadede tehdit ediyor.İnsan sağlığını olumsuz yönde etkileyen maden yataklarından kaynaklanan tozlardan bazıları hava ile karıştığında patlayıcı özellik gösteriyor, bazıları zehirli hatta radyoaktif olabiliyor. Bunlara ilave değişik türden tozlar belli miktarın üzerinde ve belirli sürelerde solunduğunda akciğer hastalıklarına neden oluyor. Maden çalışmaları sırasında ortaya çıkan kirliliğin sağlığa olumsuz tarafları şu şekilde:

>> Kanserojen tozlar olarak bilinen radyum, asbest, arsenik gibi tozlar insanlarda akciğer, burun, prostat ve gırtlak kanseri riskini arttırır. Ayrıca cildi rahatsız eder.

>> Zehirli tozlar olarak bilinen kurşun, uranyum, sodyum gibi tozlar organları, dokuyu zehirler ve insan derisinde çeşitli alerjik hastalıklara sebep olur. Ayrıca astım ve kronik bronşite de davetiye çıkarır ve dolaylı yolda tüberküloz meydana getirir.
>> Taş tozu insan tarafından solunduğunda tozun bir kısmı burun ve boğazda tutulur ve tekrar dışarıya atılır. Geri kalan ve çoğunlukla 5 mikronun altında kalan tozlar, akciğere ulaşır ve akciğer enfeksiyonu meydana getirir. Akciğerlere ulaşan tozun bir kısmı çözünür ve kana karışır. Tozun akciğeri etkilemesi ve vücut fonksiyonlarını bozması sonucu solunum yoluyla akciğerlere alınan tozlardan oluşan hastalıklar ortaya çıkar.

>> Radyoaktif tozlar olarak bilinen uranyum, radyum ve toryum tozları ise doğurganlığın azalması ve doğumda kusurların meydana gelmesine sebep olur. Ayrıca kalp rahatsızlığına da sebep olur.



>> Madencilikte cevherden altın ve gümüş çıkarmak için kullanılan sodyum siyanür tozlarının solunması zehirlenmeye sebep olur. Hidrojensiyanür gazı, akciğerlerden direkt kan dolaşımına taşınacağı için, siyanürün kan dolaşımına en hızlı girme yolu solunum ile olur. Siyanür tozları direkt temasta gözleri tahriş eder. Hidrojensiyanür buharı, retinaya ve göz sinirlerine hasar vererek görme bozukluklarına neden olabilir. Maden çıkarma esnasında ortaya çıkan nitel gazına maruz kalındığında halsizlik ve baş dönmesi gibi rahatsızlıklara sebep olur.

>> Maden filizinden altını ayırmak için kullanılan ağır metallerden civa insanlarda civa zehirlenmesine neden olur. Zehirlenmeye maruz kalırsanız ilaçlar bu zehirlenmeyi durdurmaz ve uzun süreli hastalıklara neden olur.

>> Maden yataklarından kaynaklanan su kaynaklarında ve toprakta kalan atıklardan oluşan kirlilik beraberinde ishal, başağrısı, öksürük, göğüs ağrısı, burunda ve gözlerde tahriş ve deri döküntüleri gibi hastalıklara sebebiyet verir.


***

Akciğer hasarının belİrtİlerİ

-Boğaz Ağrısı

-Ateş

- iştah kaybı

-Hışıltılı solunum

-Dudaklarda ve kulaklarda morarma

-Göğüs ağrısı

-Yorgunluk

-Kısa nefes, öksürük

-Öksürükle sarı ya da yeşil balgam çıkarma


Kaynak: Birgun.net