AYCAN KARADAĞ

Zonguldak’ta geçen ay cemaat operasyonu kapsamında kayyum atanan DE-KA ve Balçınlar madenlerinde çalışan işçilerin, 4 aydır alamadıkları ücretleri için başlattıkları direniş sürüyor. Balçınlar’ın maden ocağında 6 gündür açlık grevinde olan 15’ten fazla işçi, rahatsızlanmaları sonucu ocaktan çıkarıldı. 70 işçi yerin yüzlerce metre altında eylemlerini sürdürürken, işçi yakınları da dün onlara destek için eylemdeydi.

Kilimli Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan madenci yakınları, ocağa yürümek istedi. Çoğunluğunu kadınların oluşturduğu yaklaşık 500 madenci yakınına Zonguldak Maden Mühendisleri Odası Başkanı Erdoğan Kaymakçı, siyasi partiler, demokratik kitle örgütleri ve üniversite öğrencileri de destek verdi. Yürüyüş sırasında sık sık ‘Direne direne kazanacağız’, ‘Maden işçisi yalnız değildir’ sloganları atıldı.

Polis barikatı

Bölüm Mahallesi girişinde işçi yakınlarının önü TOMA ve Çevik Kuvvet tarafından kesildi. Polis, işçi yakınları haricindeki katılımcıların kalabalıktan ayrılmalarını istedi. Bir madenci yakını kadın, barikatı aşma girişime müdahale edilmesi sonucu sinir krizi geçirerek fenalaştı. Kadınlar, ‘Biz ne yaptık da polis bize barikat kuruyor? Oy zamanı kapımıza geliyorlar, hakkımızı aradığımızda önümüze polisi koyuyorlar” diyerek tepki gösterdi. Madenci annesi bir kadın da “Benim çocuğum şeker hastası, içeride açlık grevinde her akşam şerbet içiyor. Polis gerekirse bizi öldürsün, biz yine de madene gireceğiz” dedi.

Sendikaya tepki

İşçilerin ve ailelerinin direnişine bir haftadır kayıtsız kalmakla eleştirilen Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ahmet Demirci, işçi yakınlarının eylem yaptığı yere geldi. Demirci’ye işçiler ve aileleri tepki gösterdi. İşçi temsilcilerinden Cemal Akın, “Sendika yanımızda durmadı. Biz madenci torunlarıyız; çatılara çıkmadan önce, madene girmeden önce neredeydiniz? Eğer gerçekten yanımızdaysanız yolumuzu açın” dedi. Ocağa inmek isteyen Demirci’ye açlık grevindeki işçilerin de tepki gösterdiği öğrenildi.

Polis, tüm engellemelere karşın geri adım atmayan işçi yakınlarının barikattan geçmesine ve ocağa girerek yakınları ile görüşmesine izin verdi.

Valilikten ‘provokasyon’ uyarısı

Bu arada Zonguldak Valiliği, eylem yapan madencilerle ilgili bir açıklama yayımladı: “Vatandaşlarımızın; olayı başka mecralara çekmek, provoke etmek ve Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanmasına yönelik operasyonları inkıtaya uğratmaya çalışan bir kısım odakların oyununa gelmemeleri, işçilerimizin haklarını bir an evvel elde etmeleri açısından da önem arz etmektedir.”

Kaynak: Birgun.net