BİRGÜN / ANKARA

HDP Sözcüsü ve Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, Cerablus operasyonu ve olası ‘belediyelere kayyım’ kararnamesini değerlendirdi. Geçen hafta başlayan Cerablus operasyonunun kaygı verici bir belirsizlikle sürdüğünü ifade eden Bilgen, “Birilerinin bayramı Cerablus’ta geçirme hevesinin bedeli, bu ülkenin yoksul çocuklarının ailelerinin bayramı yas içerisinde, gözyaşıyla geçirmesine sebep olacak. Maceracı siyasetten ve Türkiye’nin güvenliğini tehdit edecek yaklaşımlardan bir an önce vazgeçilmesi gerekiyor” dedi.

Operasyonun ayrıntılarına ilişkin bir muamma yaşandığını bildiren Bilgen, şunları söyledi: “Cerablus 17 aydır IŞİD kontrolünde. Türkiye, Cerabus’a girdiğinde ne kadarlık bir IŞİD kuvveti vardı? Nasıl çatışmalar oldu? Cerablus’u ne kadar IŞİD üyesi koruyordu? Cerablus halkına zulüm yapan sadece 7 IŞİD’li ise şimdiye kadar neyi bekledik sorusunu sormamız gerekiyor. Görünen o ki, mesele Cerablus’u IŞİD’den almak değil. IŞİD’in bölgede tutma ihtimali zayıfladıkça, IŞİD’in kontrolünden çıkacak yerler Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) kontrolüne girmesin diye bir telaşla, operasyon içinde operasyon denilebilecek bir tutumla karşı karşıyayız.”

OHAL ile hiçbir ilgisi olmadığı halde, ki KHK’lerin doğrudan OHAL ile ilgili hazırlanması gerekiyor, belediyelere kayyım atanmasının bir oldu bittiyle gündeme yeniden taşınma ihtimali bizde ciddi kaygı uyandırıyor

“El Nusra’nın yeri neresidir?”
ÖSO birliklerinin yanında Suriye’deki diğer silahlı grupların da operasyonda var olup olmadığını soran Bilgen, “Bu operasyonda El Nusra’nın yeri neresidir? El Nusra, IŞİD’den ne kadar farklıdır? ÖSO, Suriye’de savaşın başladığı yıllardaki ÖSO mudur, yoksa adı ÖSO olan ama içinde El Nusra’dan, Ahrar-uş Şam’dan ya da IŞİD’den çok da farkı olmayan, sivilleri hedef alan, katliam yapmış olan yapılar var mıdır? Eğer bunlar TSK’nin müttefikleriyse, galiba Türkiye kamuoyuna açıklanması gereken çok önemli nokta var” ifadelerini kullandı.

Meclis kapanırken askıya alınan belediyelere kayyım yasasının teknik nedenlerle askıya alınmış olabileceğini söyleyen Bilgen, belediyelere kayyımın ve illerin ilçe yapılması konusunun KHK ile gündeme alınmaya kalkışılmasının bir hile olduğunu vurguladı.Yargıtay Başkanı’nın açık kanun hilesini kendisine dert edinmesi ve buna ilişkin bir mesaj vermesi gerektiğini dile getiren Bilgen, şöyle konuştu: “İki ilin ilçe yapılmasına ilişkin yasadan, kamuoyunun net tavrıyla vazgeçilmiş olması sevindiriciydi. Biz bunu bir ortak akla saygı olarak görmek, böyle yorumlamak isterdik. Ancak şimdi bilgilere baktığımızda, o gün Meclis’ten yasayla geçirilmeyen düzenlemenin şimdi KHK ile gündemleştirilmesi riskiyle karşı karşıyayız. Belediyelere kayyım ile ilgili düzenleme yasayla getirilmiş olsaydı bunu Anayasa Mahkemesi’ne götürmek ve Hükümet’i tedirgin edebilecek bir durumla karşı karşıya kalabilecektik. Şimdi, OHAL ile hiçbir ilgisi olmadığı halde, ki KHK’lerin doğrudan OHAL ile ilgili hazırlanması gerekiyor, belediyelere kayyım atanmasının bir oldu bittiyle gündeme yeniden taşınma ihtimali bizde ciddi kaygı uyandırıyor.”

Kaynak: Birgun.net