Macaristan mülteciler için sandık başında.

Oy verme işlemi yerel saatle sabah 6.00’da başladı ve saat 19.00’a kadar devam edecek.

Evet ve hayır seçeneklerinin bulunduğu referandumdan ezici çoğunlukla ‘hayır’ çıkması bekleniyor ancak seçime katılım oranının yüzde 50’nin altında kalarak oylamanın geçersiz sayılması senaryosunun gerçekleşeceğine kesin gözüyle bakılıyor.

Cumartesi günü yayınlanan ankette seçime katılım oranı yüzde 46’da kaldı.

AB İçişleri Bakanları Konseyi oy çoğunluğuyla Macaristan'ın bu yıl bin 294 mülteci kabul etmesini kararlaştırmıştı. Bu durumda halkoylamasına gerek kalmıyor. Çünkü AB kararları milli parlamentoların kararlarından ağır basıyor.

Referandum, bu yılın kontenjanıyla değil de bundan sonra AB ülkeleri arasında paylaştırılması öngörülen mültecilerle ilgili olacak.

ORBAN’IN İSTİFASI İSTENİYOR

Referandumun geçerli olabilmesi için gerekli yüzde 50’lik oy oranının altında kalınabileceğini gösteriyor. Muhalefet katılım oranı yetmediği takdirde Orban hükümetinin istifa etmesi gerektiğini savunuyor.

Hükümetin radyo spotlarında, ‘Brüksel kaçak mültecileri ülkeye kabul etmemizi istiyor' şeklindeki sloganlara yer veriliyor. Bir yıl önceki mültecilerin AB ülkeleri arasında paylaştırılmasıyla ilgili oylamayı kaybeden Viktor Orban Viyana'da düzenlenen mülteci zirvesinden sonra, “Bizi kandırdılar. Mani olmazsak yine kandırırlar” demişti.

Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, sığınmacı alıp almamayı referandumla oylayan Macaristan’ı eleştirdi. Alman Funke Medya grubuna yaptığı açıklamada “Macaristan’ın AB içerisindeki dağıtım planına göre sadece bin 300 sığınmacı alması gerekiyordu. Bunu referanduma götürmek tehlikeli bir oyun” ifadelerini kullanan Schulz, Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın AB temel değerlerini ihlal ettiğini söyledi. Schulz,”Orban, Macaristan’ın da katkısıyla yapılan Avrupa Birliği mevzuatının yasallığını tartışmaya açıyor” dedi.

Kaynak: Birgun.net