Fransız çimento devi Lafarge’ın iç savaşın sürdüğü Suriye’nin kuzeyindeki fabrikasının üretime devam etmesi için IŞİD’e vergi ödediği ortaya çıktı.

Haberi Fransa’nın saygın gazetelerinden Le Monde duyurdu. Haberde Lafarge’ın Suriye’nin kuzeyindeki Celabiye kentinin IŞİD’in eline geçmesiyle 2013-2014 yılları arasında işlerini sürdürebilmek için örgütle işbirliği içine girdiği kaydedildi. Habere dayanak olarak da sızdırılan şirket içi yazışmalar örnek gösterildi.

Buna göre şirketin 2010 yılında faaliyete geçirip Ortadoğu’daki amiral gemisi olarak konumladığı fabrikanın üretimi 2013 yılında çakıldı. Aynı dönemde IŞİD’in bölgede hakimiyet alanını genişletmesiyle örgüt ile Lafarge arasındaki temas da başlamış oldu.

Le Monde, Lafarge’ın IŞİD’le aracılar üzerinden görüşerek üretimin artması için pazarlığa oturduğunu kaydetti. Rakka’nın 2013’te, Menbiç’in de 2014’te örgütün eline geçmesiyle malzeme ve işçilerin kontrol noktalarından güvenli geçebilmesi için bir yol arayan Lafarge örgüte bir‘arabulucu’ gönderdi.

BİR YIL BOYUNCA FİNANSE ETMİŞ

Arabulucunun IŞİD’le randevuları için Le Monde’a göre içlerinde Gaziantep’in de bulunduğu Ürdün, Suriye ve Türkiye’deki kentlerde mekik dokundu. Aynı arabulucu Lafarge’ın Suriye’deki CEO’suna Haziran 2014’te “IŞİD çalışanların listesini istiyor. Birkaç gün için izin almaya çalıştım ama reddettiler” diye yazdı.

Çeşitli görüşmeler sonrasında elde edilen anlaşmayla IŞİD ve Lafarge, fabrikanın üretiminin durmaması için bir yıllık işbirliği yaptı. Anlaşmanın içinde sadece kontrol noktalarından geçişe izin verilmesi değil, aynı zamanda IŞİD’e petrol hammaddesi için yüksek miktarda para ödenmesi de vardı.

Le Monde, anlaşmanın 19 Eylül 2014’te yükselen maliyetler nedeniyle son bulduğunu belirtirken, böylece bir yıl boyunca Fransız şirketin IŞİD’i dolaylı yoldan finanse ettiğini duyurdu.

Gazete, şu anda PYD’nin söz konusu fabrikanın olduğu noktayı elinde tuttuğunu, aynı zamanda da IŞİD karşıtı koalisyon tarafından üs olarak kullanıldığını kaydetti.

Kaynak: Birgun.net