İsviçre’nin Cenevre kentinde 29 Ocak’ta düzenlenecek Suriye görüşmelerine PYD’nin katılmaması halinde istenen sonuca ulaşılamayacağını söyleyen Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, BM’nin alacağı karara saygı duyacaklarının altını çizdi. Lavrov, Rusya’nın ‘Suriye Devlet Başkanı Esad’a sığınma hakkı verdiği’ yönündeki iddiaları da kesin bir dille yalanladı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, yıllık basın toplantısında 2015’te takip edilen dış politikanın sonuçlarını değerlendirdi. Lavrov’un Suriye’deki çatışmaların sona erdirilmesi için gösterilen çabalara ve Ukrayna’nın doğusundaki krize de değindiği basın toplantısını 420’den fazla gazeteci izledi.

Lavrov: Bir dönüm noktası
Lavrov’un konuşmasından öne çıkan ifadeler şöyle: “Rusya’nın Suriye’de hava operasyonlarına başlaması bu ülkedeki durum için bir dönüm noktası oldu. Rusya, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin daimi üyesi ve dünyanın en büyük ülkelerinden biri olarak Suriye krizine dahil olma hakkını kullandı. Terörizmi yalnızca askeri yöntemle yenemezsiniz, bunun için bazı siyasi ve ekonomik önlemler de almak gerek. Rusya’yı sınırlama politikaları sürüyor. Ancak şimdi bu politikayı bırakmanın ve onu tarih arşivlerine göndermenin tam zamanı. Biz (Batılı ülkelerle) karşılıklı yarar getirecek bir temelde işbirliğine hazırız. Batılı meslektaşlarımız bazen Rusya’yla ‘işlerin artık eskisi gibi olmayacağını’ söylüyor. Ben de bunun böyle olduğuna ikna oldum.

‘Kürtler IŞİD’e karşı önemli’
Suriye’de süren savaşın sona ermesi için Cenevre’de yapılacak toplantıya PYD’nin katılmaması, bu toplantıdan beklenen sonuçların alınmayacağı anlamına gelir. Zira Kürtler Suriye halkının önemli bir bölümünü oluşturuyor.
Cenevre’deki toplantının Kürtler olmadan gerçekleşmesi büyük bir hata olur, ancak buna rağmen toplantıya Kürtlerin davet edilmesi konusunda ısrarcı olmayacağız. Kürtleri çok önemli bir halk ve Kürtleri IŞİD’le savaşan etkili bir güç olarak görüyoruz.”


Türkiye PYD’ye odaklandı, bizi unuttu
Suriye Türkmen Milli Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı Cevizci, İsviçre’nin Cenevre kentinde dün başlaması planlanan ama 29 Ocak’a ertelenen Suriye görüşmelerinde Türkmenlerin temsil edilmeyeceğini söyledi.
Görüşmelerin çok önemli olduğunun altını çizen Cevizci, şöyle konuştu: “Türkmenlerin yer alması için Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) üzerinden girişimlerde bulunduk ama sonuç alamadık. Cenevre görüşmelerinde Türkmenler olarak yer almayı çok istedik ama maalesef olmadı. Türkiye’nin Türkmenlerin yer alması için baskı yaptığını biliyoruz. Ama Türkiye daha çok PYD’nin görüşmelerde olmaması için baskı kurdu.”


Salih Müslim Cenevre’ye gitti
PYD Eşbaşkanı Salih Müslim, dün akşam Staffan De Mistura’nın isteği üzerine, görüşmelerin yapılacağı İsviçre’nin Cenevre kentine gitti. Müslim’in, Mistura tarafından telefonla aranarak, Cenevre’deki toplantıların gidişatı hakkında konuşmak ve planlama yapmak üzere kente davet edildiği belirtilirken akşam saatlerinde bir açıklama yapan Müslim, toplantıya katılım için henüz bir davetiye gelmeğini söyledi. Suriye Demokratik Meclisi’nden davet edilen tek eşbaşkan Heysem Menna ise ‘Diğerleri yoksa ben de olmam’ dedi.

Kaynak: Birgun.net